Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 20 listopada 2020

Kotlety jaglane z kalafiorem i sosem pieczarkowym


 Co byście powiedzieli na wegetariańskie kotleciki, które kuszą swoim smakiem?  A podane z pieczarkowym sosem, są naprawdę genialne! Takie kotlety to smakowity zamiennik tradycyjnych, mięsnych kotletów. Są zdrowsze ale tak samo pyszne! Chrupiące, z serem w środku. I do tego smakowity sosik. A we wszystkim skrywa się kalafior! Takie kotleciki są więc sprytnym sposobem na przemycenie warzyw, można użyć również brokuła, który nada kotlecikom apetyczny kolor. Mam nadzieję, że czujecie się skuszeni i spróbujcie tych kotlecików, już w ten weekend. Ja będę trochę zwolniona z gotowania i już bardzo mnie to cieszy. 



Składniki:

1 kalafior

300 gramów kaszy jaglanej

1 duże jajko

5 plastrów żółtego sera

6 łyżek bułki tartej plus jedna

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżeczka suszonego czosnku

Sól

2 łyżki oleju rzepakowego

Sos:

6 dużych pieczarek

1 mała cebulka

2 ząbki czosnku

5 łyżek śmietanki kremówki

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżka klarowanego masła

Sól i pieprz


Zaczynam od przygotowania sosu pieczarkowego. Pieczarki opłukuję, dokładnie suszę, kroję w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na klarowanym maśle na rumiano, dodaję pieczarki i podsmażam około 7 minut. Śmietanę łączę z mąką, delikatnie dodaję do pieczarek, mieszam, zdejmuję patelnię z kuchenki.Doprawiam solą i pieprzem.

Gotuję kaszę do miękkości.Na ostatnie 10 minut gotowania dodaję różyczki kalafiora, kaszę i kalafiora miksuję na jednolitą masę, odstawiam na kwadrans do wystudzenia. Do masy wbijam jajko, dodaję bułkę tartą, posiekany ser i wszystkie przyprawy, mieszam aż masa będzie idealnie gładka. 

Z masy formuję kotlety, panieruję w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto po 5 minut  z każdej strony. 

Podaję z sosem pieczarkowym.

24 komentarze:

  1. Mniam, pyszniutkie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wegetarianką nie jestem ale takie kotlety bym chętnie zjadla ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym sobie taki obiadek ale ja ciągle na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku jak to smacznie wygląda. Z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś Mistrzynią Domowej Kuchni.. Chłopak pewnie zajda sie ze smakiem :D A jak tam sobie radzi? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie prezentują się te kotlety jaglane :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jestem zdeklarowanym mięsożercą, ale ostatnio coraz częściej sięgam po przepisy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Mam wrażenie, że mój organizm to lubi. Poza tym zawsze myślałam, że takie dania są mdłe i niesmaczne, a to wszystko kwestia właściwego przygotowania i doprawienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, polecam eksperymentować z wegetariańską kuchnią :)

      Usuń
  8. Ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych, lubię takie eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super. Danie na każdy czas.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie mogę jeść kaszy jaglanej, ale jakby zastąpić ją np. białą gryczaną, to pewnie kotlety też byłyby smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem wegetarianką zatem z tym przepisem idealnie trafiłaś w moje gusta. Chętnie go wypróbuję bo zapowiada sie pysznie <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...