Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 26 listopada 2020

Jesienna kasza kukurydziana

 Jakie to pracowite dni za mną! Chociaż ten tydzień mam krótszy, bo w poniedziałek miałam wolny, to pozostałe dni sprawiły, że już nie mogę doczekać się weekendu! W branży zastoju brak, co chwilę coś się dzieje, w zasadzie nie mam kiedy w pracy zjeść śniadania! Dlatego też dziś zrobiłam sobie rano bardzo sycącą i pyszną kaszę kukurydzianą ze śliwkami i gruszkami. Gorące owoce, pyszna i kremowa kaszka, aromat cynamonu, orzechy... Ach, to było pyszne! Kupiłam z samego rana kilka par cieplutkich skarpet, już tęsknię do domowych pieleszy, do tego by przebrać się w domowy dres, naciągnąć ciepłe skarpety, włączyć kolejny odcinek The Crown, zapalić korzenne świeczki i wypić olbrzymi kubek malinowej herbaty. A na razie dzielę się przepisem na poranną pyszność!



Składniki:

300 ml mleka

6 łyżek kaszki kukurydzianej

1 łyżeczka cukru trzcinowego

4 śliwki

1 gruszka

Łyżka masła

Łyżka miodu

Szczypta cynamonu

Miks bakalii




W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem, dodaję kaszkę i gotuję aż kaszka wchłonie cały płyn.

Na patelni rozgrzewam masło. Gruszkę i śliwki, myję i kroję na mniejsze kawałki, przekładam na patelnię.Dodaję miód i cynamon, smażę aż owoce zmiękną. 

Gorącą kaszkę przekładam do miseczek, na wierzchu układam owoce, posypuję orzechami. 





15 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...