Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 2 listopada 2020

Czeskie knedliki

Co zrobić z czerstwymi bułkami? Knedliki! To pyszny dodatek do obiadu.  W sam raz do gulaszu czy grzybowego sosu. Knedliki robi się szybko, są niekłopotliwe i smakują wybornie. I są w modnym duchu zero waste. Wykorzystujemy czerstwe pieczywo, składniki najczęściej mamy w kuchni, trochę taka kryzowa, ale i pyszna kuchnia. Gdyby nie czas oczekiwania na wyrośnięcie knedli, byłoby to też szybkie danie. Ale wolny czas, czy też czas oczekiwania na wyrośnięcie knedelków, możecie poświęcić na czytanie książek, albo zrobienie maseczki. Trzeba o siebie dbać, nie tylko od wewnątrz, ale i od zewnątrz. Musimy sprawiać sobie drobne przyjemności, w tym całym chaosie!



Składniki:
2 duże czerstwe kajzerki
25 gramów świeżych drożdży
Łyżeczka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
Szklanka mąki
Sól do smaku


Szykuję rozczyn. Drożdże ucieram z cukrem, 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstawiam na kwadrans w ciepłe miejsce. 
Bułki kroję w drobną kostkę, przekładam je do dużej miski. Dodaję do niej też resztę mleka, mąkę, jako i sól. Dodaję rozczyn. Zagniatam ciasto, przykrywam ściereczką zostawiam na 45 minut w ciepłe miejsce. 
Gotuję duży garnek wody, solę. Z ciasta odrywam po kawałku, formuję knedle, wrzucam do wrzątku., gotuję około 20 minut.Gotowe knedle podaję z duszonymi pieczarkami.


26 komentarzy:

  1. No proszę jaki fajny sposób na wykorzystanie resztek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pojadłabym sobie takie knedliki, oj tak.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda to dobrze:D PS. Ty masz faceta i się nie chwalisz?:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze zastanawiałam się czym są knedle haah

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i takie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny sposób na czerstwe bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, pierwszy raz się z takim spotykam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja je lubię! I ten sosik...Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ja mogłabym się wtaranic na te czeskie knedliki
    Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  10. W dzieciństwie mama często przygotowywała mi czeskie knedle :) zawsze z gulaszem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...