Co zrobić z czerstwymi bułkami? Knedliki! To pyszny dodatek do obiadu. W sam raz do gulaszu czy grzybowego sosu. Knedliki robi się szybko, są niekłopotliwe i smakują wybornie. I są w modnym duchu zero waste. Wykorzystujemy czerstwe pieczywo, składniki najczęściej mamy w kuchni, trochę taka kryzowa, ale i pyszna kuchnia. Gdyby nie czas oczekiwania na wyrośnięcie knedli, byłoby to też szybkie danie. Ale wolny czas, czy też czas oczekiwania na wyrośnięcie knedelków, możecie poświęcić na czytanie książek, albo zrobienie maseczki. Trzeba o siebie dbać, nie tylko od wewnątrz, ale i od zewnątrz. Musimy sprawiać sobie drobne przyjemności, w tym całym chaosie!
Składniki:
2 duże czerstwe kajzerki
25 gramów świeżych drożdży
Łyżeczka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
Szklanka mąki
Sól do smaku
Szykuję rozczyn. Drożdże ucieram z cukrem, 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstawiam na kwadrans w ciepłe miejsce.
Bułki kroję w drobną kostkę, przekładam je do dużej miski. Dodaję do niej też resztę mleka, mąkę, jako i sól. Dodaję rozczyn. Zagniatam ciasto, przykrywam ściereczką zostawiam na 45 minut w ciepłe miejsce.
Gotuję duży garnek wody, solę. Z ciasta odrywam po kawałku, formuję knedle, wrzucam do wrzątku., gotuję około 20 minut.Gotowe knedle podaję z duszonymi pieczarkami.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOch ale bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMasz rękę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNo proszę jaki fajny sposób na wykorzystanie resztek :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPojadłabym sobie takie knedliki, oj tak.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda to dobrze:D PS. Ty masz faceta i się nie chwalisz?:D:D:D
OdpowiedzUsuńNie ma czym😁
Usuńzawsze zastanawiałam się czym są knedle haah
OdpowiedzUsuńnasze polskie są z ziemniaków:)
UsuńProste i takie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajny sposób na czerstwe bułki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo ciekawy przepis, pierwszy raz się z takim spotykam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJak ja je lubię! I ten sosik...Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCzy ja mogłabym się wtaranic na te czeskie knedliki
OdpowiedzUsuńUwielbiam
a zapraszam!
UsuńW dzieciństwie mama często przygotowywała mi czeskie knedle :) zawsze z gulaszem :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń