Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 9 listopada 2020

Ciasto migdałowo-cytrynowe

No dobra, zapraszam Was na najbardziej migdałowe i najlepsze ciasto na świecie. Naprawdę. To najlepsze ciasto jakie jadłam. Z migdałami w roli głównej. Lekkie, niezwykle aromatyczne, delikatne, o cudownej wręcz konsystencji. To wilgotne ciasto, które swoim zapachem skusi każdego. Idealnie komponuje się z cytrynową nutką. Takie połączenie orzeźwiającej cytryny i migdałów, sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie i przytłaczające. Wprost idealne by spędzić z nim rozkoszne i leniwe popołudnie! Zawsze wiedziałam, że Nigella Lawson ma dobre przepisy na słodkości, ale to ciasto naprawdę jest przepyszne. Ten migdałowy aromat, który roznosi się po całym domu, jest wyjątkowo kojący. Uspokaja, chociaż w środku trochę się denerwujemy- kiedy się w końcu upiecze? Może jakoś przyśpieszyć ten proces? W skrócie, koniecznie go spróbujcie i oceńcie sami. To ciasto dla wszystkich miłośników migdałów!


Składniki:

3 jajka

200 gramów mielonych migdałów

150 gramów masła

Sok i skórka z 1 cytryny

80 gramów cukru

120 gramów mąki pszennej

Aromat mogdałowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

Kasza manna, masło do formy

Cukier puder



Zaczynam od utarcia masła z cukrem i aromatem na jasny krem. Dodaję pojedyńczo jajka, cały czas miksując, na końcu dodaję sok i skórkę z cytryny. 

Do mślanej masy dodaję migdały, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuję do połączenia się składników. 

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, robię nacięcie przez środek, można posypać wierzch migdałami. Piekę 50 minut. 

Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.


37 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam ciasto cytrynowe! A dodatki migdałowe, a nawet jako główny składnik - też brzmi świetnie :)
    Niestety, w moim obecnym mieszkaniu nie mam piekarnika, więc muszę liczyć na to, że ktoś mi upiecze takie cudeńko.
    Wygląda naprawdę bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie wyobrażam jak pięknie pachnie i pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto z miłą chęcią zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym z wielką przyjemnością.
    Skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam ciastka migdałowe, inni się zajadali ale to nie jest jednak znak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszne. Uwielbiam migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, przepisy Nigelli są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z przyjemnością zjadłabym takie ciasto :D
    Prezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie ciasta, na pewno jest bardzo smaczne. Pasuje do filiżanki kawy w pochmurny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne na tę porę roku, robię w niedziele - efekt hygge murowany :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...