No dobra, zapraszam Was na najbardziej migdałowe i najlepsze ciasto na świecie. Naprawdę. To najlepsze ciasto jakie jadłam. Z migdałami w roli głównej. Lekkie, niezwykle aromatyczne, delikatne, o cudownej wręcz konsystencji. To wilgotne ciasto, które swoim zapachem skusi każdego. Idealnie komponuje się z cytrynową nutką. Takie połączenie orzeźwiającej cytryny i migdałów, sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie i przytłaczające. Wprost idealne by spędzić z nim rozkoszne i leniwe popołudnie! Zawsze wiedziałam, że Nigella Lawson ma dobre przepisy na słodkości, ale to ciasto naprawdę jest przepyszne. Ten migdałowy aromat, który roznosi się po całym domu, jest wyjątkowo kojący. Uspokaja, chociaż w środku trochę się denerwujemy- kiedy się w końcu upiecze? Może jakoś przyśpieszyć ten proces? W skrócie, koniecznie go spróbujcie i oceńcie sami. To ciasto dla wszystkich miłośników migdałów!
Składniki:
3 jajka
200 gramów mielonych migdałów
150 gramów masła
Sok i skórka z 1 cytryny
80 gramów cukru
120 gramów mąki pszennej
Aromat mogdałowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Kasza manna, masło do formy
Cukier puder
Do mślanej masy dodaję migdały, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuję do połączenia się składników.
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, robię nacięcie przez środek, można posypać wierzch migdałami. Piekę 50 minut.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Jak ja uwielbiam ciasto cytrynowe! A dodatki migdałowe, a nawet jako główny składnik - też brzmi świetnie :)
OdpowiedzUsuńNiestety, w moim obecnym mieszkaniu nie mam piekarnika, więc muszę liczyć na to, że ktoś mi upiecze takie cudeńko.
Wygląda naprawdę bardzo apetycznie :)
Pozdrawiam serdecznie.
:)
UsuńNa osłodę :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż to musi być pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńjest!
UsuńJuż sobie wyobrażam jak pięknie pachnie i pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńjakie to musi być dobre;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjest!
Usuńmam ślinotok:)
UsuńTakie ciasto z miłą chęcią zjadłabym.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj zjadłabym z wielką przyjemnością.
OdpowiedzUsuńSkorzystam z Twojego przepisu.
polecam!
UsuńKiedyś robiłam ciastka migdałowe, inni się zajadali ale to nie jest jednak znak dla mnie.
OdpowiedzUsuńnie każdy lubi migdały:)
UsuńZjadłabym
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMusi być pyszne. Uwielbiam migdały :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudnie wygląda ☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO tak, przepisy Nigelli są genialne :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNie jadłam nigdy takiego.
OdpowiedzUsuńmoże spróbujesz?
Usuńpołączenie, które uwielbiam!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZ przyjemnością zjadłabym takie ciasto :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam!
Lubię takie ciasta, na pewno jest bardzo smaczne. Pasuje do filiżanki kawy w pochmurny dzień :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńIdealne na tę porę roku, robię w niedziele - efekt hygge murowany :D
OdpowiedzUsuńDo kawy chcę takie :-)
OdpowiedzUsuń