Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 27 maja 2020

Dorsz pod kruszonką

Kto z nas nie lubi chrupiącej ryby? Ryby w pysznej panierce? Chyba każdy. Do tego frytki, i można oszaleć ze szczęścia.Ja bardzo lubię zestawienie. Przyznaję, że chociaż lubię ryby w panierce, to ich smażenie zawsze było dla mnie swoistym wyzwaniem. Panierka odpadała od ryby i jadłam ją osobno,  a rybę osobno. No cóż, postanowiłam dostosować się do swoich możliwości i zrobić chrupiącą rybę na miarę swoich możliwości. Nie jestem niestety moim wujkiem Januszem. Wujek Janusz miał stawy rybne i hodował pstrągi. I w swojej smażalni potrafił z ryby zrobić cudowne danie! Jego pstrąg w magiczny sposób nie miał ości, za to świeży smak ryby uzupełniała niezwykle chrupiąca panierka. Wujek robił najlepsze ryby pod słońcem! Ja chcąc zjeść chrupiącą rybkę,zrobiłam dorsza z pyszną chrupiącą, ziołową kruszonką. Spróbujcie i Wy! Wystarczy mieć rybę, pasuje tutaj każdy rodzaj ryby, a resztę składników z pewnością macie w w kuchennych szafkach.





Składniki:
4 polędwiczki z dorsza ( świeże, bądź mrożone)
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
Łyżka suszonej pietruszki i koperku
Połówka cytryny
Świeżo mielony pieprz
Świeżo mielona sól himalajska


Polędwiczki myję ( mrożone wcześniej rozmrażam).
Ścieram skórkę z cytryny, rybę nacieram solą i pieprzem, oraz posypuję skórką z cytryny.
Topię 2 łyżki masła, dodaję zioła i bułkę tartą, mieszam. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Rybę przekładam do naczynia żaroodpornego, na każdym kawałku polędwiczki równomiernie rozkładam po łyżce kruszonki. Resztę masło drobno siekam  i posypuję kruszonkę. Rybę zapiekam  25 minut w 185 stopniach.
Podaję na gorąco, najlepiej smakuje z frytkami i sałatą. 

41 komentarzy:

  1. Wakacyjne danie - kojarzy mi sie z pobytem nad morzem. Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się, że ryba jest zapiekana a nie smazona :) Uwielbiam ryby w kazdej postaci a dorsz to moja ulubiona ryba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten sposób i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny dorsz!
    Bradzo lubię taką rybkę w kruszonce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ryby :)ten dorsz na pewno musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi wielkiego smaka :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ojj zjadłabym takie pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze takiego dorsza.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja lubię tak przyrządzoną rybkę <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam taką rybkę. Cudownie i smakowice wygląda Twój obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! Pięknie wygląda i na pewno tak smakuje! :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  13. Great post, Thanks for sharing, x

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno już nie jadłam dorsza, ale bardzo lubię tę rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest naprawdę pyszny! Chyba najlepsze wydanie ryby. Przepis podpowiedziała nam córka.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...