Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 27 września 2020

Makaron z cukinią i migdałową kruszonką

 To, że uwielbiam makaron już każdy wie. To, że lubię makaronowe eksperymenty, też każdy wie. Tym razem na celowniku miałam cukinię . Postanowiłam zrobić z niej sos do spaghetti. Czyli coś w sam raz na zabiegany dzień po pracy. Dzielę się tym przepisem w niedzielę, i mam nadzieję, że przyda się Wam on w przyszłym tygodniu. W jakiś taki męczący dzień, kiedy ma się wszystkiego dość. Jestem jednak zdania, że wszystkie smutki i zmęczenia,  najlepiej koi domowy obiad. Nie musi być bardzo skomplikowany, ważne, żeby był zrobiony z sercem. Mam nadzieję,że Wam posmakuje jak i mi. A na razie ruszam ku szalonej niedzieli. Chyba nie wypocznę, ale trudno, czasem trzeba spędzić dzień poza domem, na łonie natury. 

Składniki:

Makaron spaghetti razowy

1 duża cukinia

4 garście migdałów

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki oliwy czosnkowej

2 łyżki płatków drożdżowych


Gotuję makaron al dente. 

Na patelni roztapiam masło, dodaję bułkę tartą i płatki migdałowe. Podsmażam aż bułka wchłonie tłuszcz i stanie się złocista. Zdejmuję z patelni. 

Cukinię myję, obieram ze skórki, obieraczką do warzyw tnę cukinię na plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek, podsmażam dwie minuty, dodaję cukinię, smażę kolejne dwie minuty. Na patelnię dodaję makaron, mieszam z sosem, dodaję płatki drożdżowe. Makaron posypuję migdałową kruszonką.


36 komentarzy:

  1. wygląda znakomicie, uwielbiam cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym takiego dania :D Ciekawy przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurde, pycha! Uwielbiam makarony, uwielbiam cukinię, ale nigdy bym nie wpadła na połączenie tego z kruszonką, świetny pomysł! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja makaron mogłabym jeść na milion sposobow!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też uwielbiam wszelakie makarony. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron z cukinią uwielbiam ale nigdy nie wpadłam na pomyśł, żeby połączyć to z migdałami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię makaron z cukinią, dodatek migdałów to duży plus :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pomysłowe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za nietuzinkowe oraz oryginalne połaczenie. W życiu bym na to nie wpadła

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam ochotę na taki makaron, pysznie się zapowiada
    <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne połączenie, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe i niezwykle finezyjne danie makaronowe <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę koniecznie wypróbować . przepis bardzo mi się podoba .

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jeszcze fetę dodaję i skórkę z cytryny oraz zioła włoskie,

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...