Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 9 sierpnia 2020

Ucierane z truskawkami, kruszonką i białą czekoladą

Co powiecie na proste i przepyszne niedzielne ciasto? Bardzo letnie. Bardzo truskawkowe z czekoladową nutą. Jedne z ulubionych. Ucierane, z ogromna ilością kruszonki! Idealne ciasto na leniwą niedzielę! A ja dziś właśnie tak zamierzam spędzić ten dzień. Wczoraj byłam poza domem 13 godzin, nasyciłam się niesamowitą ilością słońca, świeżego powietrza i jodu. Zrobiłam niesamowitą ilość kroków, zaliczyłam plażę i las. Dlatego dziś należy mi się taki dzień, kiedy usiądę na balkonie z kawałkiem ciasta i zanurzę się w lekturze. W każdym razie dziś muszę odpocząć. Naładować baterie. Zebrać siły na trudny tydzień. I zjeść dużo, dużo słodkości! 
Pięknego dnia!




Składniki:
3 duże jajka
300 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru
150 gramów masła
6 łyżek mleka
Ekstrakt waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
Kilkanaście truskawek

Kruszonka:
100 gramów mąki
80 gramów masła
50 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy

Polewa:
5 łyżek mleka
80 gramów białej czekolady

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy




Masło, mleko oraz jajka wyjmuję z lodówki, na kwadrans przed przygotowaniem ciasta. 
Truskawki myję, suszę. 
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Przy pomocy miksera ucieram masło z cukrem i wanilią. Gdy masa jest jasna i puszysta, dodaję pojedynczo jajka. Dokładnie miksuję. Do masy dodaję mleko, na sam koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksuję wszystkie składniki na jednolite ciasto. 
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Truskawki kroję na połówki, układam na cieście. 
Z podanych składników zagniatam kruszonkę, posypuję nią wierzch ciasta. Placek piekę 50 minut, do suchego patyczka. 
Gdy ciasto się studzi,szykuję polewę. Roztapiam czekoladę z masłem, polewam nią ciasto. 






38 komentarzy:

  1. Mega smakowicie to wygląda !!! mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda. Z chęcią bym takie zjadła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to wygląda smacznie. Jadłabym i jadła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam a z truskawkami najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju cudowne ciasto, akurat muszę zerwać maliny to bym jedynie zmieniła ten składki. Z drugiej strony myślę, że może lepiej zjeść same maliny.
    pozdrawiam serdecznie, obserwuje bloga na stałe ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie zasłużyłaś na te pyszności :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podczas kwarantanny wzięłam się za gotowanie i pichcenia wszelakiego rodzaju, więc może spróbuję i taką kruszonkę! A wygląda przepysznie, dziękuję za podzielenie się przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie zjadłabym takie ciasto :D Do kawy idealne :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pyszności serwujesz nam tu od poczatku tygodnia :-) Swoja droga ciekawe połaczenie z ta biała czekolada

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne połączenie smaków :) Ciasto musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne połączenie, a biała czekolada jest moją ulubioną.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak wygląda idealne, wakacyjne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciacho. Porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...