Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 13 lipca 2020

Wegańskie pesto z rukoli z orzechami

Dziś zapraszam na wegański obiad. Nie jestem weganką, i raczej nie będę. Ale ostatnio częściej jem dania bez mięsa. Kiedy spotykam się z Panem Fotografem, wybieram dania wege, bo tak jest łatwiej. Przy okazji odkrywam zupełnie inne smaki, od tych, do których jestem przyzwyczajona na co dzień, więcej eksperymentuję i testuję nowe, naprawdę pyszne przepisy. W ramach improwizowanego obiadu powstało pesto z rukoli. W wegańskiej wersji konieczne są płatki drożdżowe, w tej mniej radykalnej, polecam Parmezan. Prażone orzechy nadały wyjątkowego głębokiego smaku, rukola sprawiła, że całość była pikantna, a płatki drożdżowe udawały serowy smak. Całość wyszła po prostu rewelacyjna, do tego powstała w kwadrans! Polecam to danie każdemu! 


Składniki:
200 gramów rukoli
50 gramów płatków migdałowych
50 gramów orzechów nerkowca
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
1 duży pomidor malinowy
1 łyżka płatków drożdżowych
Makaron spaghetti


Na suchej patelni podrażam na złoto migdały i nerkowce. Do kielicha blendera przekładam listki rukoli, prażone orzechy, zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiam solą i pieprzem, dodaję oliwę oraz płatki drożdżowe. Dokładnie miksuję na gładką pastę. 
Gotuję makaron al dente, odcedzam i zostawiam łyżkę wody z gotowania. Pomidora kroję na kawałki, przekładam do makaronu, dodaję pesto i wodę. Dokładnie mieszam. 
Danie wykładam na talerz, można posypać je prażonymi orzechami i płatkami drożdżowymi.

28 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda smakowicie.:)
    tzanetat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota!
    Chętnie bym się wprosiła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglada, bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. POdane jak w restauracji ale porcja mał XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była dokładka😉

      Usuń
    2. Fajnie ze poznajesz nowe smaki i eksperymentujesz.... upatrzyłaś sobie w szczególności jakieś blogi/strony? :)

      Usuń
    3. Szczerze? To wymyśliłam sama😁

      Usuń
  5. Więcej więcej tych pysznosci :D

    OdpowiedzUsuń
  6. przyznaje się bez bicia, że kupuję gotowe pesto z biedorny... ale jest tak pyszne, że aż szkoda mi robić własne bo pewnie będzie słabe ahha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się robi szybciej niż się idzie do biedronki 😉

      Usuń
  7. Jak cudnie to wygląda! Bardzo lubię pesto, ale z rukolą jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, zapisuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam :-) a makaron to mogę jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam pesto, więc na pewno będzie mi smakowała pod tą postacią!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...