Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 3 kwietnia 2020

Chałwowo-bakaliowy tort

Nie jestem  zbyt mocna w tortach. Niestety nie jestem. Wychodzą mi tak sobie. Nie potrafiłam zrobić idealnego biszkoptu, takiego, który rozpływałby się w ustach. Kremy nie smakowały mi tak jak powinny. Zawsze były albo zbyt tłuste, albo zbyt słodkie i nijakie. Ale od  czego jest wyobraźnia! Wymyśliłam sobie tort idealny dla mnie. Leciutki biszkopt i wspaniały krem. Krem nie krem. Jogurt, chałwa i masa bakalii. Taki tort proponuję przygotować na najbliższe Święta. Będzie elegancką i smakowitą ozdobą stołu. Krem jest delikatny, lekki, nie zasłodzi nikogo, a zostawi raczej z poczuciem- nigdy nie jadłam/nie jadłem, lepszego tortu! Ja się w nim zakochałam. Zobaczcie jak prosto można przygotować zupełnie inny tort. Dekoracja jest dowolna, ja użyłam tego co miałam pod ręką i tego co odzwierciedla wnętrze tego ciasta. To co, kto chciałby zjeść kawałek takiego tortu?


Składniki: 
Biszkopt:
5 jajek
5 paczek budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Krem:
300 gramów chałwy
450 gramów jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
3 pełne garście mieszanki studenckiej
3 duże mandarynki

Poncz:
3 łyżki wody
Sok z połowy cytryny

Dekoracja:
1 mandarynka
8 kostek czekolady
Duża garść bakalii
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy


Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z solą, partiami dodaję cukier. Gdy piana jest lśniąca i sztywna dodaję pojedynczo żółtka cały czas miksując masę. Następnie dodaję partiami budyń z  proszkiem do pieczenia, cały czas miksuję składniki ciasta. 
Dno tortownicy smaruję masłem i posypuję bułką- boki tortownicy mają pozostać czyste. Wylewam ciasto, piekę biszkopt 35 minut w 180 stopniach. Studzę. 
Siekam chałwę, miksuję mikserem. Dodaję partiami jogurt grecki i cukier puder, miksuję przez chwilę. Obieram mandarynki, dzielę na cząstki, a te na połówki. Siekam bakalie, dodaję je z owocami do kremu. 
Biszkopt dzielę na pół. Lekko nasączam połową ponczu, smaruję blat połową porcji kremu, przykrywam drugim biszkoptem, lekko dociskam. Wierzch smaruję resztą kremu. Dowolnie dekoruję bakaliami, mandarynkami i czekoladą. 


39 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten tort, łatwy do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny i nieskomplikowany!
    Mam wielką chęć go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bardzo dobrze, podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwycający! Patrzę z zazdrością, bo moje umiejętności kończą się na babce i muffinkach ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. NIe lubię tortów jednak na moją mamę mówiło się Królowa Tortów... każdy kto tortów nie lubił jej torty jadł xD
    Wydaje mi sie ze warto tutaj samemu eksperymetowac z masami - nie korzystać z gotowych przepisów a robić jak nasze babcie i mmay.. na czuje :)

    Właśnie widze, że krem taki "odchudzony" i fajne - nie potrzeba tony masła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma w nim w ogóle masła i śmietany, bo takich kremów to ja nie jadam:)

      Usuń
    2. No właśnie i nie potrzeba tego aby był krem :)

      Usuń
    3. Widze ze nie ma tego o czym piszesz :) :*

      Usuń
    4. no to mój leciutki krem! :)

      Usuń
    5. jak chmurka... taki poniebny "_

      Usuń
  6. Nie moje smaki ale i tak wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. no właśnie nie jest zapychający i bardzo ciężki!

      Usuń
  8. Uwielbiam chałwa, a to danie wygląda niesamowicie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł z tymi bakaliami. Mogę je jeść tonami.
    Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam dużo bakalii, dobry pomysł na ich wykorzystanie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie przepadałam za chałwą, jak w sumie ostatnio koleżanka nam zrobiła jakiś sernikz chałwą i był mega o dziwo :D!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry :) Zapraszam serdecznie do obserwowania mojego bloga.https://pracowniasielskachata.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Widziałam na Insgaramie i .. ślinka cieknie! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. łooo bardzo oryginalne przełożenie:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...