Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 30 marca 2020

Szwedzkie ciasto z jabłkami

Takie proste, nawet banalne ciasto. Ciasto z jabłkami, bez miksera, bez kłopotu. Ale, ale, jest zupełnie inne. Wszystko to zasługa kardamonu! Ten cudowny aromat sprawia, że ciasto pięknie pachnie, jest takie rozgrzewające, kojące, wyjątkowo apetyczne. Lekko korzenny aromat, idealnie pasuje do jabłek. Kawałek takiego ciasta, przenosi w zupełnie inny wymiar przyjemności.A jak wiadomo, teraz potrzebujemy jak najwięcej chwil, które przyniosą nam radość, ukojenie i odprężenie. Dla mnie najprzyjemniejszy moment dnia, to wczesny wieczór, ja, książka, kubek dobrej herbaty-obecnie rabarbarowy sorbet i kawałek ciasta. Jestem prawie pewna, że wszystkie składniki macie w domu i możecie upiec ten pyszny placek. Spróbujcie i wpuście trochę magii w nowy tydzień. Dużo zdrowia i pyszności na ten czas!




Składniki:
150 gramów masła
2 duże jajka
3 małe jabłka-najlepsza jest szara reneta
250 gramów mąki pszennej
2 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 gramów cukru
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo bułka tarta i masło do tortownicy


Jabłka obieram, kroję w plastry, Posypuję owoce  2 łyżkami brązowego cukru i  cynamonem. Odstawiam na bok.
W garnuszku topię masło razem z karadmonem i cukrem. Odstawiam na kilka minut. Do masy dodaję jajka i ubijam na jednolitą masę. Następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto. Na wierzchu układam plasterki jabłek, posypuję odrobiną kardamonu i resztą brązowego cukru. Ciasto piekę 45 minut w 190 stopniach. Podaję po ostudzeniu.






53 komentarze:

  1. Prose, smaczne, romatyczne, piękne, zdrowe, na osłodę, na poprawę humoru, na lepszy dzień, na wirusa, na kornoświra, na śniadanie, podwieczorek, kolacje, deser, w gości, na niedziele, na co dzień... ile zalet :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, tak się dzisiaj ochłodziło, że takie rozgrzewające ciasto pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! Poproszę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Typowo proste, domowe ciasto. Takie są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat miałam dzisiaj z mamą piec coś z jabłkami...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie - to na pewno.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z jabłkami? Zawsze i wszędzie :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Pyszne i pełne aromatów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niby proste i zwykłe, ale kardamon zmienia smak!

      Usuń
  9. Ale pyszności na osłod tych trudnych dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis na moje możliwości! z pewnością skorzystam! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. jak z jabluszkami to biore w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda apetycznie!
    Przepis zapisany!
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny przepis, który z chęcią zrobię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej ten kardamon u mnie czuć
    Serca nie masz, czy co😆😁

    OdpowiedzUsuń
  15. jak ja żałuje, że nie mam tortownicy :( ale bym zjadła takie ciacho! przymusowe siedzenie w domu sprzyja próbowaniu nowych przepisów :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś robiłam takie ciasto i wyszło przepyszne, zapach unosił się po całym domu :) Na podwieczorek idealne, do tego herbatka bądź kawa i można sie delektować.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasta z jabłkami zawsze są u mnie mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...