Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 28 marca 2020

Babka bananowo-czekoladowa z kruszonką

To ciasto w zasadzie jest ciastem ratunkowym. Banan i czekolada od razu dodadzą energii i obudzą do życia! No i nie oszukujmy się, ta babka naprawdę każdym swoim składnikiem poprawia nastrój, a czego jak czego, ale obecnie potrzebujemy dobrego humoru! Zróbcie ją dla rodziny, zróbcie z dziećmi, zróbcie dla samego siebie. Babka jest prosta do zrobienia, wyjątkowo czekoladowa i pysznie bananowa. Miękka, z bardzo chrupiącą górą i aksamitnie czekoladowym wnętrzem. Idealna na regenerację po sobotnich porządkach, wiem, że słońce kusi, wiem, że chce się wyjść, ja jednak zakopałam się w porządkach, a potem mam babkę, i zjem z czystym sumieniem kilka kawałków tego wypieku. A może tak Wam posmakuje, że zrobicie ją również na Święta? Koniecznie spróbujcie! I pamiętajcie, zostajemy w domu, pieczemy, sprzątamy, gramy w gry. Co kto lubi.


Składniki:
2 duże, bardzo dojrzałe banany
150 gramów masła
80 gramów gorzkiej czekolady
2 duże jajka
6 łyżek cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
200 gramów mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Kruszonka:
50 gramów masła
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru z wanilią
Dwie garście płatków migdałowych

Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy


Banany rozgniatam na puree.
W garnuszku roztapiam czekoladę z mlekiem, chwilę studzę.
Przy pomocy miksera ubijam masło z cukrami na jasny krem. Następnie kolejno dodaję jajka. Dalej ubijam aż składniki się połączą. Do masy dolewam roztopioną czekoladę, dokładnie miksuję. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wprost do maślanej masy, delikatnie mieszam. Na sam koniec dodaję puree z bananów, bardzo delikatnie łączę je z ciastem.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, przelewam ciasto do formy- będzie dość gęste. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. W międzyczasie szykuję kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę łączę i grubą kruszonką posypuję wierzch ciasta.
Babkę piekę 55 minut 185 stopniach.

45 komentarzy:

  1. Pyszniutka babka. Pojadłabym sobie, pojadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka nagroda to ja rozumiem :) Pycha musi być!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko się przygotowuje a jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This look very delicious. Thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/03/mon-guerlain-eau-de-parfum-onecklace_25.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooh this looks so delicious! I love banana and chocolate together xo

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna na niedzielne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję przepis do wypróbowania, zapowiada się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Yum. I need to eat this..! :) It's so important to keep self caring and try keep yourself busy!
    i miss you poems

    OdpowiedzUsuń
  9. No i dieta w szlak poszła 😋 smakowicie wyglada ciasto

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie banana i czekolady to jest to co uwielbiam najbardziej! I jak mój przedmówca, z dietą można się pożegnać :D Zapisuje przepis i pewnie za tydzień wypróbuje :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi pysznie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo... wczoraj zrobiłam ciastka... a teraz mam ochotę na tą babkę <3 jutro wyślę lubego po brakujące składniki i zrobię taką! wygląda pysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. uuuu cudnie wygląda :) ja dzisiaj miałam bułki ziołowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam na nią wielką ochotę!
    Banany, czkolada i kruszonka - rozkosz!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...