Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 24 stycznia 2020

Budyniowe placki z borówkami

To może być poranek na słodko. Albo podwieczorek, słodki obiad, czy też kolacja. Co kto woli i co kto lubi. Dla mnie placki to zawsze dobre i sycące śniadanie. Lekkie, delikatne w smaku i wypełnione czymś dobrym. Tym razem placki z borówkami, na budyniu śmietankowym. Pyszne, leciutkie, delikatne. Do tego szybkie do zrobienia, szczególnie pasują do leniwego, weekendowego poranka. Umilają te spokojne momenty, w ciągu tygodnia, kiedy bez pośpiechu możemy zasiąść do śniadania. Chociaż w moim przypadku, oznacza to po prostu zjedzenie śniadania w pościeli. Z dobrym serialem u boku. Oj tak, taki mam plan na jutrzejszy poranek. Zdecydowanie muszę się wyspać, odespać trudy i wszystkie nerwy tego tygodnia. 

Składniki:
1 duże jajko
3 garście borówek
2  pełne łyżki budyniu śmietankowego
4  łyżki mleka
3  pełne łyżki mąki orkiszowej
szczypta proszku do pieczenia
Masło klarowane do smażenia

Ubijam jajko z mlekiem. Dodaję mąkę i proszek budyniowy, oraz proszek do pieczenia. Mieszam na jednolitą masę. Do masy dodaję 2/3 porcji borówek. 
Rozgrzewam masło na patelni, smażę średniej wielkości placki na małym  ogniu. Podaję z resztą borówek. 






50 komentarzy:

  1. Cudowne!
    Jutro zrobię je na leniwe śniadanie. Mniammmmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja uwielbiam borówki zatem te budyniowe placki to zdecydowanie coś DLA MNIE :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Muszę je zrobic dla moich dziewczyn :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje śniadanie (zaraz po owsiance) ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dłuższego czasu obiecuję sobie, że w końcu zrobię te placki i … nic. Może jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja uwielbiam takie placki na każdy posilek jednak najcześciej jadam placki na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie placuszki, mniam mniam:D :**

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow borówki, to jak w Balladynie, trzeba znaleźć śmiałka, aby je zimą wykopał
    Pyszny przepis
    Szukam śmiałka

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie puszyste i tak apetycznie zarumienione 😊 Ja ostatnio smażyłam naleśniki budyniowe, teraz czas na placuszki 😁

    OdpowiedzUsuń
  10. I liked it, I found it very interesting, I love gastronomy, I try it anyway
    I loved your post, I did not know your blog, do you want to follow us? You already tell me. Cheers

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie śniadanie to u nas zawsze chętnie widziane :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na takie placuszki mnie dwa razy nie musisz namawiać :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakiś czas temu na blogu Moje wyroby Teresa zamieściła przepis na naleśniki z dodatkiem budyniu. Wypróbowałam i zachwyciłam się smakiem.
    Z dodatkiem owoców - rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...