Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 13 grudnia 2019

Sernik pierniczkowy

Sernikożercy, łączmy się! Mam dla Was wspaniały przepis na Święta. Sernik piernikowy, ja robiłam go już dwa razy i z pewnością powtórzę z okazji Świąt. Inspiracja dla tego przepisu, była wizyta w kawiarni. Zjadłam tam wyśmienity sernik piernikowy. Był on naprawdę ciekawy, piernikowy dół, wyjątkowo delikatny środek, i mocno cynamonowy wierzch.I cóż, postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Stworzyłam tak samo kremowy i aksamitny środek. Po prostu ideał. Użyłam kombinacji twarogu, mascarpone i śmietanki kremówki. Chyba nigdy nie jadłam tak dobrego i idealnego sernika. Dosłownie rozpływał się w ustach. To jest najlepszy sernik, jaki można sobie wyobrazić na świątecznym stole. I któż by pomyślał, że do stworzenia tego sernika, popchnęła mnie wizyta w kawiarni i nadszarpnięta duma, bo rodzina uznała, że to wspaniały deser. Faktycznie. Był wspaniały. I wiecie co?  Nieskromnie powiem, wyszło lepiej! Zachwycił moją rodzinę. Smakował idealnie, niesamowicie świątecznie. Zróbcie koniecznie.


Składniki:
Spód:

200 gramów pierniczków ( kruche, bez czekolady i nadzienia)
80 gramów masła

Masa serowa:

1 kg twarogu ( ja używam śmietankowego ze Strzałkowa)
250 gramów mascarpone
250 ml śmietanki 36 %
3 duże jajka
80 gramów cukru
2 paczki budyniu śmietankowego
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
Duża szczypta kardamonu

Na wierzch:

4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Kilka pierniczków

Dodatkowo- masło do wysmarowania tortownicy


Tortownicę smaruję masłem. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, na dnie wkładam naczynie z wodą.
Pierniczki rozgniatam- ja robię to przy pomocy tłuczka. Roztapiam masło, wlewam do ciasteczek, mieszam. Ciasteczkową masą wylepiam dno tortownicy, trzymam  w lodówce przez minimum kwadrans.
Szykuję masę serową. Twaróg należy zmielić minimum dwukrotnie- nie polecam sera z wiaderka. Do twarogu dodaję jajka i cukier, dokładnie ucieram wszystkie składniki. Następnie dodaję serek mascarpone oraz przyprawy, dalej ucieram. Do śmietanki wsypuję dwa proszki budyniowe, mieszam tak aby w śmietance nie było grudek budyniu-nie ubijam. Do masy serowej dolewam śmietankę, chwilę mieszam.
Z lodówki wyjmuję tortownicę, na ciasteczkowy spód wylewam masę serową. Sernik piekę 10 minut w 190 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę i piekę ciasto 45-50 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmuję go z piekarnika dopiero jak całkowicie ostygnie.
Łączę cukier z cynamonem, posypuję wierzch mieszanką przez sitko. Dekoruję pierniczkami.
Sernik należy przechowywać w lodówce, najlepiej zrobić go wieczorem i podać dnia następnego.


45 komentarzy:

  1. Faktycznie prezpis na idealny świateczny sernik. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały na święta!
    uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. To ten Twój rewelcyjny sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  5. No Kochana, po takiej rekomendacji sernik koniecznie trzeba upiec 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak sernik to biorę w ciemno a jeszcze z tak pysznym spodem to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki, więc chętnie wypróbuję ten przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. o ludu to dla mnie! Kocham serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. idealny na bozonarodzeniowy stół! magia <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię i sernik i piernik więc to połączenie idealne dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny serniczek kochana :-) też na święta piekę piernikowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh, uwielbiam serniczki! Nigdy nie jadłam pierniczkowego więc może się skuszę i upiekę na święta ❤

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wspaniale,szkoda że piekarnik mi się zepsuł...
    I na pewno sernik pięknie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały ten serniczek! Ślinka cieknie :D W zeszłym roku jadłam podobny i smakował obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ zapachniało Świętami. Mogła bym zjeść całą blaszkę takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rzeczywiście, gdy powiększy się zdjęcie, widać, jaki jest kremowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis idealny dla mnie, moje smaki, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeśli tak smakuje jak wygląda, to bomba! :) Ja piekę na święta czekoladowy też z nutą piernikową ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...