Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 18 listopada 2019

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki to ja lubię. Nawet bardzo. Lekkie,pyszne i mało angażujące. Ale jednak wyśmienite.Sycące, kolorowe i bezproblemowe. Taki obiad na powitanie nowego tygodnia. Czy tylko ja mam wrażenie, że te weekend znów minął zdecydowanie za szybko? Znalazłam w nim idealną równowagę, pomiędzy relaksem, domowymi obowiązkami a częścią kulturalną. Lubię takie weekendy. Nie padało zbyt wiele, nie był zimno, ani za ciepło jak na tę porę roku. Zdecydowanie odpoczęłam. Choć mogłabym nieco bardziej się wyspać. Ale to drobny szczegół. Najważniejsze, że w nowy tydzień wchodzę z pozytywną energią i dzielę przepisem na pyszne danie. Musicie spróbować takich klopsów i tego pysznego, lekkiego i bardzo pieczarkowego sosu.!


Składniki:
500 gramów mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Majeranek
1 łyżka oleju rzepakowego
Sos:
10 pieczarek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 garście natki pietruszki
100 ml śmietanki kremówki
Sól
Pieprz

Do podania:
makaron rurki i pomidory

Zaczynam od przygotowania klopsów. Siekam czosnek i cebulkę, dodaję do mięsa, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie zagniatam masę, formuję z niej średniej wielkości klopsiki i smażę około 8 minut na rozgrzanym oleju. Zdejmuję klopsy z patelni. 
Pieczarki oczyszczam, kroję je w plastry, siekam czosnek i cebulkę. Rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na złoto czosnek z cebulkę, wrzucam pieczarki i smażę 10 minut, następnie doprawiam warzywa solą i pieprzem, zalewam je śmietanką, duszę 2 minuty. Na patelnię z sosem wkładam klopsiki, dodaję natkę pietruszki, danie podgrzewam przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. 
Klopsy podaję z ugotowanym al dente makaronem i pomidorami.






49 komentarzy:

  1. Jejku, ale mi ochoty narobiłaś. Uwielbiam klopsiki w każdej formie :) Wyglądają pysznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy klopsiki. Twoja wersja zapowiada się bardzo apetycznie :) i chętnie jej spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również uwielbiam klopsiki w sosie pieczarkowym i koperkowym

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham wszystkimi kukami smakowymi!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  5. Weekendy zawsze mijają za szybko :) ale pyszny klopsik umili poniedziałek, zwłaszcza, że wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm! wygląda pysznie! uwielbiam sosy grzybowe do mięs :) chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie rzeczy to ja uwielbiam :)

    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za klopsikami, ale sos pieczarkowy bardzo lubię. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, też lubię klopsiki, ostatnio ograniczam mięso, ale na klopsiki to zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sosy pieczarkowe! A z klopsikami to już w ogóle petarda! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam. W sosie pieczarkowym i pomidorowym najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ładnie się prezentuje to danie :)
    Zapraszam do siebie kochana na bloga a takze na mój kanal na yt :)
    stay-possitive.blogspot.com
    https://www.youtube.com/channel/UCuIH9j67mIcs1MNwx1OzCsg?view_as=subscriber

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie się prezentuje danie. Spróbuje bo moje dzieciaki nie bardzo przepadają za mielonym mięsem więc muszę szukać nowych sposobów aby go jadły.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie lubię klopsików
    To moja wina
    Schrzaniłam ich przygotowanie
    Twoje wyglądają rewelacyjnie
    Spróbuję ponownie

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny obiadek. Lubię takie klopsiki :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie jadłam klopsików, Twoje wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię tradycyjny obiad A klopsiki takie są i można klopsiki robić na wiele sposobów i to jest fajnie- pyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...