Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 22 października 2019

Migdałowy kruszonkowiec z brzoskwiniami

Brzoskwinie bardzo, ale to bardzo lubię. I bardzo lubię wszystkie wypieki z tymi owocami, a im prostsze są to ciasta, tym lepiej. Wiadomo, czas nie jest z gumy! Taki kruszonkowiec to świetna opcja, jeżeli ma się ochotę na kruche ciasto, ale nie ma się ochoty na wałkowanie i zagniatanie. Robimy po prostu kruszonkę, dociskamy dół i gotowe. Mamy ciasto. Wyjątkowo owocowe i maksymalnie brzoskwiniowe. Z idealnie pasującymi płatkami migdałów. Ot, taka mocno rozbudowana wersja crumble. Zrobi wrażenie, poprawi humor i bardzo przyjemnie osłodzi popołudnie, albo wieczór z książką. Po chorobie potrzebowałam słodkości, domowej, pysznego wypieku. Więc musiałam zrobić to ciasto. I Wam też je polecam, jest naprawdę wspaniałe.


Składniki:
4 duże brzoskwinie
150 gramów masła
200 gramów mąki krupczatki
Pół szklanki płatków migdałowych
1 duże jajko
80 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki budyniu waniliowego


Brzoskwinie myję, obieram ze skórki. Owoce kroję w średniej wielkości kostkę, posypuję budyniem i polewam sokiem z cytryny, mieszam i odstawiam na bok.
Rozcieram masło z cukrem, dodaję mąkę, 3/4 płatków migdałowych i ekstrakt waniliowy. Kiedy masa przypomina kruszonkę, wbijam jajko, ciasto ucieram łyżką, ale niezbyt dokładnie, powinno być grudkowate.
Formę do pieczenia wykładam papierem, na nim kładę 3/4 porcji ciasta, ugniatam je palcami na jednolity spód, wykładam brzoskwinie. Wierzch posypuję resztą ciasta, tak jak kruszonką, posypuję resztą migdałów. Ciasto piekę 45 minut w 185 stopniach.








45 komentarzy:

  1. Pychotka, zjadłabym z wielką chęcią :) podobnie robiłam kiedyś szarlotkę z kruszonki )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, uwielbiam takie kruche właśnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może uda mi się wypróbować ten przepis w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi smakowicie!
    Migdały i kruszonka to zapowiedź czegoś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta. Przez wieczny brak czasu ostatnio niestety mało piękne

    OdpowiedzUsuń
  6. perfect post dear :) like it!

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dawno już nie jadłam ciasta z brzoskwiniami. Wygląda super. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł i świetna nazwa :) Też lubię ciasta z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U Ciebie to się można najeść przed obiadem😄
    A ja na obiad mam fileta z brzoskwinią zalaną żółtym serem
    Ciacho pychota urobię do kawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli masz kawałek mojego deseru na obiad! Te brzoskwinki :)

      Usuń
    2. Dokładnie
      Ciasto na inny dzień
      Mam dziś lenia

      Usuń
  10. Smakowicie i na bogato- takie brzoskwionowe wypieki o tej porze roku magicznie zaczarowuja jesień dodając jej nutki brzoskwiniowego lata :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie piekłam ciasta ze świeżymi brzoskwiniami, dodałam je do sernika, ale poza tym robiłam z nich tylko desery na zimno. Mogę sobie tylko wyobrazić ten obłędny zapach kruchego ciasta i brzoskwiń :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...