Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 8 października 2019

Gulasz z indyka z papryką

Gulasz to najlepsze chyba danie na jesień. Aromatyczne, wyraziste w smaku i bardzo rozgrzewające. Dziś proponuję prosty gulasz z łopatki. |W sam raz na te ostatnie chłodne dni. Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię spacerować do pracy, na początku października dodajmy, w zimowej kurtce. Jak ja wczoraj marzyłam o rękawiczkach! Zdecydowanie muszę je zakupić. Z moim gapiostwem, od razu ze trzy pary. No dobrze wróćmy do gulaszu. Na takie przedwcześnie listopadowe dni, taki gulasz, zdecydowanie poprawia humor, rozgrzewa i wspaniale syci. Ja wracam do pracy. I znów, niby wtorek, a jestem zmęczona tak, jakby był już piątek. Jesień...


Składniki:
75 dg mięsa na gulasz z udźca indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
200 ml bulionu
Sól
Pieprz

Do podania: kuskus perłowy i ogórki

Mięso oprószam solą, pieprzem i mąką. Podsmażam na rozgrzanym oleju 7 minut, zdejmuję z patelni. Siekam drobno czosnek z cebulką, wrzucam na patelnię. Myję paprykę, kroję w drobną kostkę, dodaję do podsmażonych warzyw, smażę razem 5 minut. Z powrotem wkładam mięso, doprawiam, zalewam bulionem, duszę gulasz 40 minut na małym ogniu.
Gotowe danie podaję z kuskusem perłowym i ogórkami.



42 komentarze:

  1. Moja rodzina lubi..... jeszcze do tego marchewka,pietruszka i kawałek selera ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakoś mięsa z indyka nie lubuję...

    OdpowiedzUsuń
  3. Udziec to, moim zdaniem, najsmaczniejsza część indyka. Bardzo często przyrządzam z niego różne potrawy, gulasz również.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię udziec z indyka. Pychotka 💚💙💛

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju gulasze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na taki delikatny gulasz mam wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuskus perłowy, brzmi magicznie👻👀
    Wczoraj zrobiłam gulasz z piersi kurczaka i papryką
    Ten Twój z indyka brzmi sensownie i smacznie
    U mnie dzisiaj krokiety z kapustą kwaszoną i peczarkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie! :)
      Gulasze z papryką są bardzo smacznie :)
      Ten kuskus bardzo mi smakuje:)

      Usuń
    2. Kuskus, muszę kiedyś spróbować

      Usuń
  8. Fajna opcja, aby się rozgrzać. Poza tym można zrobić więcej i mieć od razu na dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, bardzo fajne danie na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Często gotuję właśnie jesienią i zima gulasze … wszelakie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne danie, zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...