Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 22 czerwca 2019

Muszle makaronowe z sosem bolońskim

Makaron rządzi i basta. U mnie to oczywista oczywistość. Nie ma nic lepszego niż makaron w obiadowej porze. Tym razem zamiast przygotować proste i klasyczne spaghetii, przygotowałam zapiekane muszle. Danie wydawać by się mogło dość podobne, ale jednak zupełnie inne. Dobra wiadomość jest taka, że nie robi się go dłużej niż spaghetti a z pewnością wprowadzi rodzinę i znajomych, albo samych siebie w zachwyt. Przyznam szczerze, że te muszle robiłam ostatnimi czasy, już kilka razy, i jestem zachwycona. Mam nadzieję,że i Wam ten przepis się spodoba i z chęcią go przygotujecie.


Składniki:
300 gramów muszli makaronowym
40 dg mięsa mielonego z łopatki
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
1 puszka pomidorów bez skórki
1 kulka mozzarelli
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Ostra papryka
Suszona bazylia
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
Do podania:
Sałata

Muszle makaronowe gotuję 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzam.
Drobno siekam  czosnek z cebulką, podsmażam  na oleju na rumiano. Dodaję mięso mielone i smażę 5 minut. Mięso doprawiam wszystkimi przyprawami, dodaję puszkę pomidorów, duszę sos 10 minut.
Muszle nadziewam sosem, posypuję poszarpaną mozzarellą. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania ( na spód wylałam sos, który mi został) i zapiekam około 20 minut.
Podaję z sałatą.








41 komentarzy:

  1. Ale pysznie to wygląda! A jak oryginalnie :)
    Spaghetti w każdej postaci jest niesamowicie kuszące i smaczne :)
    Smacznego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. i am craving now! this looks so delicious! yum! Anyway, just dropping by to say hello all the way from the Philippines! I hope you can drop by my blog too and follow along if you like. Have a nice day! :)

    xoxo, rae
    http://www.raellarina.net

    INSTAGRAM | TWITTER | FACEBOOK

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron mogę jeść pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilka razy robiła takie muszle i za każdym razem wychodzą świetne, ja jeszcze dodaje na wierzch dużo sera, bo uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój syn uwielbia
    Zrobiłam ostatnio w makaronie z rurki.
    Nie wiem, czy wiesz o czym piszę?
    Włoski makaron , sztywny, i podobnie zrobiłam
    Pięknie Ci się prezentuje na talerzu
    Klasyka ❤️♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak, wiem, można zrobić albo w rurkach, albo w muszlach;)

      Usuń
    2. U mnie dziś rządzi ryż, ale jutro zamące z tymi muszelkami nie ma opsji

      Usuń
  7. Mpi rodzice lubią makaron xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio przygotowałam dla dzieci na imprezę- dorośli podjadali i wyszło na to ze za mało zrobiłam:)pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają mega apetycznie<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, muszle bardzo ładnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. what a nice blog!
    would you like to follow each other?

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam makarony- świetnuy przepis dla mięsożerców ( ja niestety musiałabym z przepisu wyeliminować składnik mięsny :-D )

    OdpowiedzUsuń
  13. Makarony bardzo mi pasują letnią porą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ojej toż to wygląda przeapetycznie:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam. I dość dawno ich nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja córka mogłaby to jeść na okrągło codziennie. Kiedyś byłyśmy 2 tygodnie na Krecie i każdy obiad to był sos boloński z innymi makaronami.

    OdpowiedzUsuń
  17. Makaronowe dania to jedne z naszych ulubionych :) Nigdy nie widziałyśmy takich muszelek ale bez glutenu. Ciekawe czy są dostępne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. apetycznie i bardzo ładnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...