Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 15 maja 2019

Ciasto migdałowe z gruszkami

No i nasza mnie ochota na ciasto. Jesienią ta potrzeba jest jakby większa i bardziej pilna. Domowe ciasto, ten kojący aromat jaki wydobywa się z piekarnika, to po prostu zapach domu.... Jesienią i zimą, do wypieków chętnie wykorzystuję gruszki. Na surowo jadam je bardzo rzadko. W zasadzie prawie nigdy. Ale przetworzone.... To już zupełnie inna historia. Gruszki są dla mnie jak wiśnie i śliwki, na surowo mogą nie istnieć, ale uwielbiam wypieki z  tymi owocami. Takie jak ten. Lekkie ciasto, soczyste gruszki, i ta apetyczna, chrupiąca skórka. Takie proste, a takie pyszne. Musicie spróbować! Ciasto robi się szybko, więc umili Wam popołudnie w środku tygodnia. A te majowe popołudnia ostatnio u nas są deszczowe i wietrzne. Zrobiło się nieco jesiennie. Czas na książki, korzenne herbatki i migdałowe ciasto z gruszkami.



Składniki:
2 średnie gruszki
125 gramów masła
100 gramów cukru
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 jajka
100 ml mleka
350 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt migdałowy

Dodatkowo masło i bułka tarta do formy, cukier puder


Obieram gruszki i kroję je w plastry, a te na połówki.
Ucieram masło z cukrem i olejkiem migdałowym na krem. Dodaję jajka i ucieram na jasną masę, na koniec dolewam mleko.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników razem z mielonymi migdałami, ucieram jednolite ciasto.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam do niej ciasto,  z wierzchu układam owoce. Piekę ciasto przez 45-50 minut w 185 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.






31 komentarzy:

  1. Wspaniałe!
    Puszyste i delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadłam :-) Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aromat ciasta potrafi zrelaksować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My również bardzo lubimy gruszki i chętnie przetestujemy Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeju ale to musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasto musi być niezwykle pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pogoda iście jesienna, więc i ja nie pogardzę aromatyczną gruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  9. Niby takie proste produkty , ale jak pomyślę o tym wspaniałym zapachu upieczonego ciasta gruszkowo-migdałowego to aż mnie w środku skręca. Muszę upiec .Serdeczne pozdroweinia znad sztalug malarskich przesyła krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, takie proste wypieki okazują się najlepsze:)

      Usuń
  10. u la la zapowiada się super. Juz sobie wyobrażam zapach tego ciasta w domu :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja za migdałami nie przepadam, ale juz wiem, co dostanie teściu, który je uwielbia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie wygląda i z pewnością i tak smakuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczne, ja też niezbyt często jem gruszki, na pewno jabłka dużo częściej, właściwie nie wiem dlaczego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nam też gruszki kojarzą się głównie z wypiekami i tak solo do zjedzenia to ich raczej nie kupujemy :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...