Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 19 kwietnia 2019

Babka jogurtowa z bananami

To bardzo prosty przepis, na babkę, którą można zrobić last minute i podać na świąteczny stół. To taka babka dla tych co nie lubią godzinami stać w kuchni, początków cukierników, czy po prostu tych, którzy nie chcą eksperymentować przed samymi świętami. Delikatne, mięciutkie ciasto i do tego pełne bananowej słodyczy. No i nie zapominajmy o czekoladowej polewie. I do tego babka robi się w kwadrans, to wielki argument by ją przygotować, nie tylko z okazji świąt.  Moje przedświąteczne przygotowania weszły w decydującą fazę. Przez najbliższe dwa dni rzadko będę opuszczać kuchnię. Ale potem zamierzam odpocząć, nacieszyć naturą i rodziną. 
I Wam życzę pogodnych, rodzinnych i smacznych Świąt. 


Składniki:
2 duże banany
2 duże jajka
300 ml jogurtu naturalnego ( w temperaturze pokojowej)
1/3 szklanki brązowego cukru
300 gramów mąki pszennej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy

Polewa:
50 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki
Dodatkowo:
1 banan
Masło i bułka tarta do formy


Jajka ucieram z cukrem i wanilią na jasny krem. Dolewam olej i jogurt naturalny, łącze na jednolitą masę. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników i dokładnie mieszam. 
Kroję banany w plastry i dodaję do ciasta, bardzo delikatnie łączę je z masą. 
Keksówkę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, piekę je 50 minut w 190 stopniach (termoobieg), do suchego patyczka. 
Roztapiam czekoladę razem z kremówką, polewam ciasto. Na wierzchu układam plasterki bananów. 






39 komentarzy:

  1. Z bananami nie może być zła ;)
    Spokojnych i radosnych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię banany w wypiekach! Radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest pyszna. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam dwie lewe ręce do kuchennych działań, więc to jest przepis jakby stworzony dla mnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś czuję, że po jednym kawału tej babki sięgnęłabym po kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Amazing post, dear! A big hello from Germany!
    Hugs ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny ten dodatek bananów, a jogurtowe babki bardzo lubię...Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna i pachnąca bananami babka. To lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny przepis do wypróbowania. :) Życzę spokojnych i radosnych świąt. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka, wesołych świąt Wielkanocnych:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Junior pochłania właśnie trzecią w te święta babkę cytrynową (serio), jak nam braknie do końca świąt, skorzystamy z tego szybkiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale świetny przepis! Zrobię ją juz po świętach!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam banany w połączeniu z takimi ciastami :) Sama się skuszę :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne są takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja mam jest ogromna fanka babek- " sprzedam " jej ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda niesamowicie, przepis zapisałam sobie w zakładkach i na dniach postaram się zrobić tym bardziej, że mam dużo bananów więc będę miała je do czego zużyć :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...