Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 6 lutego 2019

Moje cytrynowe risotto z kurczakiem

To nie jest takie klasyczne risotto, najbardziej klasyczne z klasycznych. Ale nie myślcie, że przez to jest niedobre! Wręcz przeciwnie, robi się je szybko, a smakuje rewelacyjnie. W sam raz na zimny dzień, na późny obiad, kiedy niewiele chce się robić. Ostatnio takich dni, kiedy niewiele mi się chce, mam aż za dużo. Mimo radości z nowych zimowych butów, marzy mi się wiosna. Wyczekuję jej wyjątkowo. A  w przerwie między czekaniem, szykuję sobie takie oto risotto. Bardzo cytrynowe i bardzo pyszne. Nieco słońca w tę ponurą środę!



Składniki:

200 gramów ryżu do risotto
1 pierś z kurczaka
1 duża cytryna
400 ml bulionu
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
Duża garść Parmezanu
1 pełna łyżka miodu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sól
Pieprz
1 łyżka oliwy
Natka pietruszki


Rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulę, wrzucam na patelnię, podsmażam 2-3 minuty.
Mięso płuczę, kroję w kostkę, dodaję do czosnku i cebuli, przyprawiam solą i pieprzem, smażę 5 minut. Po tym czasie dodaję miód i imbir, z cytryny ścieram skórkę i dodaję do mięsa, wyciskam sok i wlewam na patelnię.Całość smażę około 2-3 minut.
Na patelnię wsypuję ryż, podsmażam kolejne 2 minuty, ryż ma stać się szklisty, zalewam połową porcji bulionu, i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewam kolejną porcję bulionu i gotuję aż ryż będzie miękki. Na sam koniec gotowania, dodaję ser i kilka razy mieszam całość.
Danie podaję z natką pietruszki.

32 komentarze:

  1. Nie potrzeba klasyki aby coś było dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam właśnie na takie ochotę ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten cytrynowy smak to bardzo ciekawy akcent.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie niesamowicie smakuje, nie jadłam nigdy takiego cuda. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż chętnie bym spróbowała, bo wygląda naprawdę bardzo apetycznie :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie apetyczne:D już mi pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cytryna musi fajnie się tu sprawdzać :) Ciekawy pomysł, do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie robiłam risotta z cytryną. Musi byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam risotto, ale z cytryną jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne to risotto, podobają mi się dodatki i przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przyprawione pyszności :) pozdrawiamy cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejny przepis do wypróbowania :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...