Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 19 grudnia 2018

Szybki piernik powidłowo-migdałowy

Piernik to dla mnie obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Ten zapach, korzenny, lekko pikantny, jedyny w swoim rodzaju. Nie da się go pomylić z żadnym innym. Uwielbiam pierniki i nie ukrywam, jem je nie tylko w okresie świątecznym, aczkolwiek muszę przyznać, że w otoczeniu choinki i zapachu pomarańczy, smakuje jeszcze lepiej! Ten piernik zrobiłam przed świętami, po to, by po całym dniu wypełnionym porządkami, zakupami, pakowaniem prezentów i pucowaniem zastawy, wieczorem posiedzieć przy świątecznym filmie z dobrym ciastem pod ręką. Piernik z powidłami jest naprawdę pyszny. Wilgotny, bardzo korzenny i wyrazisty w smaku. Jego pewną surowość łagodzi dodatek polewy z dwóch rodzajów czekolady. Dzięki temu piernik jest słodki, chociaż wciąż intensywny w smaku. Jak dla  mnie jest to piernik idealny. Do tego jego przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans, brudzi się jeden garnek, i jest banalnie wręcz proste. Wystarczą dobre chęci, kilka uczciwych składników- miód, masło, domowe powidła i piernik już się piecze. A podczas pieczenia wypełnia dom najpiękniejszymi świątecznymi aromatami.



Składniki:
450 gramów mąki pszennej
3 jajka
120 gramów masła
150 ml mleka
1/2 szklanki miodu ( u mnie gryczany)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki mielonych goździków
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Duża szczypta kardamonu
Szczypta pieprzu
4 pełne łyżki śliwkowych powideł
2 garście posiekanych migdałów


Polewy:

1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
1/2 tabliczki białej czekolady
1 łyżka mleka


Kilkanaście migdałów do dekoracji


W garnku z grubym dnem roztapiam masło razem z miodem i wszystkimi przyprawami. Dolewam mleko i chwilę studzę.
Mąkę przesiewam z kakao i sodą. Dosypuję do mlecznej mieszanki, dokładnie miksuję składniki. Wbijam jajka, dodaję powidła i migdały, mieszam całość.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, piekę piernik przez 55-60 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.
Gdy ciasto się studzi roztapiam osobno obie czekolady, najpierw piernik smaruję ciemną polewą, a następnie robię kleksy z białej czekolady. Posypuję migdałami.



42 komentarze:

  1. Piernik... coś co lubi moja rodzinka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kocham całą sobą:)

      Usuń
    2. W żyłach płynie Ci piernik? xD


      Spokojnych i radosnych Świąt :*

      Usuń
  2. U mnie piernika o dziwo się nie robi ;) Z to jest sernik, keks i makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jest i keks i sernik i strucla z makiem;)

      Usuń
  3. Nigdy nie starcza mi czasu na piernik długodojrzewający, więc taki przepis to coś w sam raz dla mnie, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię piernik i sernik, ale za keksem nie przepadam.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczenie piernika (wg przepisu mojej Teściowej) planuję na jutro. Jest to rodzaj ciasta, które pojawia się wyłącznie podczas świąt Bożego Narodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najbardziej uwielbiamy ten zapach piernika unoszący się po domu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam piernik i ten zapach w całym domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu nigdy nie było tradycyjnego piernika. Zawsze masa różnych ciasteczek i do tego sernik albo jakiś biszkopt z owocami. Mało świąteczne, ale to z myślą o tacie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym zrobiła taki piernik. Wygląda super. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę łatwy! Jakbym piekła dla siebie to bym go zrobiła, tylko moja rodzina skreśla na starcie zakalcowate ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią wypróbuję przepis :D
    http://whothatgirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam własnie takie ciasta, a piernik tym bardziej!
    Kradnę przepis...

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszne ciasto! Wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Migdałów nie lubię, ale jestem tak głodna, że zjadłabym wszystko :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie zgadzam się z tym, że pierniki najlepiej smakują własnie w tym okresie; dodają klimatu, leżąc na stole zaraz obok choinki. A zapach, jejku. Rozkosz dla zmysłów:) Bardzo zachęciłaś mnie do tych pierników, a przyznaję, że wyglądają tak, że aż ślinka cieknie! Piękne i kuszące:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę wykorzystać to i zrobić jakieś pierniczki lub takiego0 konkretnego piernika :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Już w sumie sporo piernikowych rzeczy zrobiłam na swięta, ale plus ma u mnie ten piernik za to, że robi się go tylko w jednym garnku.

    OdpowiedzUsuń
  18. Prosty, pyszny i ten aromat podczas pieczenia.... rewelacja!
    Cudownych, radosnych, pełnych ciepła, miłości i rodzinnej atmosfery Świąt <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...