Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 5 grudnia 2018

Łatwa drożdżówka z jabłkami i kruszonką

Marzyła mi się drożdżówka. Bardzo mi się marzyła. Ale pomalowałam paznokcie, na taki piękny ciemny granat łamany na fioletowy. Ciężko mi konkretnie stwierdzić. W każdym razie pomalowałam te paznokcie, i jakoś tak uznałam, że nie pasuje mi teraz wyrabianie drożdżowego ciasta. Bo to jednak może nadwyrężyć moje wysiłki jakie poniosłam przy malowaniu paznokci. A musicie wiedzieć, że ja nie mam talentu za grosz. I malowanie paznokci to wyzwanie, coś jak walka. Człowiek kontra pędzelek. Cierpliwość kontra lakier. Rzadko kiedy wychodzę z tego starcia na tarczy. Ciągle coś upaćkam po drodze, albo i zapomnę pomalować połowy paznokcia. No cóż, tym razem po godzinie udało mi się osiągnąć jako taki efekt. I akurat jak skończyłam, to zaczęłam marzyć o drożdżówce. Owszem mogłabym skorzystać z pomocy robota, który by mi zgrabnie to ciasto wyrobił, ale niestety musiałabym wziąć taboret, zdjąć karton, wyjąć sprzęt, złożyć, a potem najgorsze, musiałabym go umyć. Nie, nie, to ja podziękuję. Ale ochota na drożdżowe nie przechodziła, postanowiłam więc zrobić leniwą wersję drożdżówki, bez wyrabiania. Coś podobnego robiła moja babcia. Nie znałam tamtego przepisu krok po kroku, więc poszłam lekko na żywioł, dodałam jabłka, rodzynki i górę pysznej kruszonki. I wyszło ciasto idealne. Miękkie, odpowiednio drożdżowe, mocno pachnące jesienią. Do tego w ogóle się przy nim nie napracowałam. Placek zniknął w jeden wieczór. Polecam, szczególnie tym, którzy boją się piec drożdżowych ciast. To wyjdzie każdemu!

Składniki:
1/2 paczki świeżych drożdży
250 ml mleka
7  pełnych łyżek cukru
120 gramów masła
2 szklanki mąki
3 duże jajka
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
2 duże jabłka
2 garście rodzynek
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
80 gramów masła
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
150 gramów mąki

Dodatkowo:
Cukier puder


W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem i masłem. Nie powinno się zagotować, a jedynie lekko podgrzać, tak by masło zaczęło się topić. Dokładnie zamieszać i odstawić na parę minut.
Do dużej miski wbijam jajka, wkruszam drożdże, dodaję cukier waniliowy i mleczno-maślaną mieszankę. Dosypuję 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaję resztę mąki, mieszam składniki drewnianą łyżką, przykrywam ściereczką i odstawiam na kolejne pół godziny.
W międzyczasie przepłukuję rodzynki we wrzątku. Jabłka obieram, kroję w kostkę średniej wielkości, do jabłek dodaję rodzynki, posypuję cynamonem, dokładnie mieszam.
Z podanych składników zagniatam kruszonkę. Chwilę chłodzę w lodówce.


Nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam jabłka, lekko je wciskam w ciasto. Posypuję ciasto kruszonką.
Placek piekę około 40-45 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.






41 komentarzy:

  1. Gdy mnie leń nachodzi, a chce się drożdżowego, to robię taką drożdżówkę sypaną. Jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi ostatnio w końcu udała się drożdżówka bezglutenowa, to była radość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenia są po to aby je spełniać ;D Na pewno pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie drozdżówki :) Im więcej kruszonki tym lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś bym się nad tym ciastem rozpływała, ale zerwałam z tradycyjną dietą. W domu to mama też już nie ma komu piec takich pysznych ciast.

    Pozdrawiam,
    http://tamczytam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym taką drożdżówkę. Chętnie wypróbuję przepis, powinna i mi się udać. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie jabłek z kruszonką - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co to znaczy "pół paczki drożdży" w gramach albo w dkg 50g?25g?20g?
    Bardzo proszę o odpowiedź bo drożdzówka palce lizać(i prosta).
    Pozdrawiam
    Konewka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kostka ze sklepu ma 100 gramów, czyli bierzemy 50 gramów :) 99 % kostek drożdży ma 100 gramów :)

      Usuń
    2. Dziękuję za informację.
      Konewka

      Usuń
  9. Uwielbiam takie drożdżowe ciasta. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach jaka cudna!
    Poproszę duży kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  11. Też mam prosty przepis na drożdżowe, ale Twoje jeszcze łatwiejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyznaję sie, ze i dla mnie malowanie paznokci jest wielkim wyzwaniem, walką:) Może nie maluję ich sobie, ale czasem robię to siostrze, a to wcale nie jest łatwe, gdy ma się do czynienia z perfekcjonistką!
    Za mną także chodzi drożdżówka od jakiegoś czasu. Wygląda to niezwykle kusząco i myślę, że w najbliższej przyszłości wezmę się za to, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam to ciasto ;)
      Ja niestety lubię mieć pomalowane paznokcie, tylko nie umiem tego za bardzo robić;)

      Usuń
  13. Lubię ciasta drożdżowe, zapisuję sobie przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czemu wchodzę tu zawszę jak jestem głodny xd

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam drożdżówki pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciepłe i pachnące ciacho nam się teraz marzy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...