Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 14 listopada 2018

Placek kakaowy z kawą i kokosem

W tym jednym cieście jest dokładnie wszystko to co lubię. No dobrze, kawa jest mi dość obojętna, jako napój, bo w deserach sprawdza się po prostu idealnie i podkręca smak kakao. A dodatkowo nadaje wypiekom wspaniały aromat. Ten placek podbił moje serce jeszcze zanim zdążył ostygnąć. I sama nie potrafię się zdecydować co jest lepsze-ciasto, czy ta polewa? Nie oceniajcie mnie zbyt surowo, ale polewę jadłam łyżeczką, prosto z garnuszka, w którym ją przygotowałam. Po prostu nie mogłam się opanować. Zupełnie jakby coś mnie opętało. Na pewno sprawdzi się na wielu wypiekach, ale w tym cieście smakuje po prostu najlepiej. Mamy tutaj mięciutkie ciasto o smaku kakao z kawą i oczywiście wiórkami. A na wierzchu cudowną polewę. A jakże, kawowo-kakaowo-kokosową. Tercet idealny. W sam raz by umilić każdy jesienny weekend. Dodatkowo jest to ciasto, które błyskawicznie zwalcza jesienną chandrę. Kawa stawia na nogi, kakao czyli magnez dobrze wpływa na nadmierną nerwowość, a kokos przenosi na rajską plażę. To są trzy zasadnicze powody by przygotować to ciasto. I rozkoszować się błogością.


Składniki:
3 małe jajka
100 ml oleju
350 gramów mąki
5 łyżek espresso
80 gramów cukru pudru
200 ml kefiru
3 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Szczypta soli

Polewa:
50 gramów masła
50 ml espresso
50 gramów mlecznej czekolady
5 łyżek wiórków kokosowych

W dużej misce ucieram jajka z cukrem i wanilią. Dolewam olej i kefir, mieszam.
Przesiewam mąkę z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Dosypuję do reszty składników. Na koniec dodaję kawę i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam całość.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i piekę je przez 40 minut w 185 stopniach. Chwilę studzę.
Szykuję polewę. Roztapiam masło z kawą i czekoladą. Gdy wszystkie składniki są połączone, dodaję wiórki kokosowe, chwilę całość podgrzewam. Ciepła polewą smaruję placek.






37 komentarzy:

  1. Kawa rzeczywiście w wypiekach i deserach może dobrze wypaść a jak jeszcze jest kakao... to na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kakao, kawa i kokos...musi być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy placek, idealny dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawa i kokos to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawę uwielbiam, ale tyko w płynie, więc ciasto upiekłabym bez jej dodatku. Ale kokos i kakao - to moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to musi być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten placek jest zdecydowanie dla mnie!
    Uwielbiam wszystko co tam dodałaś.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne połączenie, musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już mi smakuje. Świetne ciasto kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny pomysł i jestem pewna, że bardzo by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znakomita propozycja na zbliżający się weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne, piątkowe pyszności :-) nie jak własnoręcznie wykonany deser :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  14. Thanks for your sharing 😊 look delicious 😊 ı'm waiting my blog You have nice blog

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...