Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 8 listopada 2018

Budyniowe ciastka czekoladowe

Czekoladowe ciasteczka. Czy można ich nie lubić? Ja uwielbiam. Oczywiście najbardziej te domowe, ledwo co wyjęte z piekarnika. Słodkie, nierówne, błyskawicznie gotowe do tego by poprawić humor. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż maczanie ciasteczek w dobrej herbacie, obowiązkowo w towarzystwie książki. Sama nie wiem co w tych, dość prostych ciasteczkach, jest aż tak uzależniającego, że nie można poprzestać na jednym. Jakim tam jednym, drugim, trzecim, połowie blaszki.. Może to idealne połączenie intensywnie kakaowego smaku z odrobiną białej czekolady? Czyli wyważenie smaków? A może to ta konsystencja? Nie są to kruche ciastka, ale nie są też jak biszkopciki. Są jednocześnie kruche, ale i miękkie. Moim zdaniem są po prostu idealne. No i idealne w nich jest  również to, że nie trzeba niczego wałkować, brudzić i się męczyć. Wystarczy łyżka, odrobina wolnego czasu i nasze jesienne ciacha są gotowe. Najlepiej od razu przygotować je z  podwójnej porcji składników. Zaskakująco szybko potrafią zniknąć.


Składniki na 16 sporych ciasteczek:
1 paczka budyniu czekoladowego
2 jajka
3 łyżki gorzkiego kakao
250 gramów mąki
100 gramów mąki
50 gramów cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatkowo:
10 kostek białej czekolady
2 łyżki mleka

Masło ucieram z cukrem i wanilią, powoli dodaję jajka, i dalej ucieram aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Do maślanej masy dodaję mąkę z kakao,  proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i solą. Łyżką ucieram dość gęste ciasto, chłodzę je 30 minut w lodówce.
Blachę do pieczenia wykładam papierem, łyżką nabieram ciasto i formuję ciastka- można też formować je ręcznie. Ciasteczka piekę 15-18 minut w 185 stopniach.
Rozpuszczam białą czekoladę z mlekiem, polewam nią wystudzone ciastka.


38 komentarzy:

  1. Nie znałam takich :) Muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz tymi ciasteczkami :) Pysznie wyglądają i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tym budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka budyniowe są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota. Uwielbiam takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dziwię się, że ciasteczka szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ wspaniałości! :) super pomysł, muszą być naprawdę smaczne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smakowicie :D Z chęcią wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, kiedyś z całą pewnością go wypróbuję! W niedalekiej przyszłości planuję założyć własną firmę, która będzie oferować catering dla firm... Myślę, że zainspiruję się Twoim przepisem podczas komponowania menu. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Porwałabym Ci wszystkie!
    Właśnie piję kawę...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pycha, nigdy nie jadłam :P
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż zgłodniałam :) Smakowicie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! :)

    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowe wypieki są najlepsze :)
    Ciasteczka wygladaja pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam Twoje przepisy i te smakowicie przekonujące zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...