Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 5 października 2018

Maślany placek ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Placek ze śliwkami to dla mnie kwintesencja jesieni. Kiedy gości w moim domu to już wiem, że nadeszła jesień. Same śliwki są mi obojętne. Obojętne na surowo. Nie jadam ich po prostu. Co innego śliwkowe powidła, te uwielbiam, szczególnie w towarzystwie twarożku i maślanej bułeczki. Uwielbiam też wszystkie śliwkowe wypieki. Uwielbiam ten zapach pieczonych śliwek w połączeniu z cynamonem. I właśnie tęsknota za tymi aromatami spowodowała, że upiekłam to ciasto. Jak się mogliście przekonać, najbardziej lubię proste wypieki. Nie jestem wielką fanką bardzo pracochłonnych ciast. Owszem, od czasu do czasu, mam na nie ochotę, ale z reguły wybieram proste i szybkie przepisy. Ten placek oczywiście taki jest. Robi się go szybko, zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Bardzo maślany, śliwkowy, z wyraźnie cynamonową kruszonką, której jak widać nie żałowałam, w końcu jak już ma być kruszonka, powinno być jej naprawdę sporo. Nie powinna być dekoracją, a integralną częścią wypieku. W tym przepisie bardzo ważne jest dobre masło. Żadna margaryna do pieczenia, ani żaden miks. To musi być tradycyjne masło, tylko ono da cudownie orzechowy aromat i ten wyraźny i intensywny kolor. Tej wersji śliwkowego placka po prostu musicie spróbować.

Składniki:
150 gramów masła
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
2 duże jajka ( albo 3 małe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Ekstrakt waniliowy
10-12 śliwek

Kruszonka:
50 gramów masła
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
Ekstrakt waniliowy



Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki.
W garnuszku roztapiam masło, smażę je do momentu aż zmieni kolor na brązowy i zacznie orzechowo pachnieć - trwa to około 10 minut. Smażę masło na małym ogniu, dbając by się nie przypaliło.
W misce ucieram jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaję lekko przestudzone masło, dokładnie łączę składniki. Powoli dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeżeli masa wydaje się za gęsta można dodać trochę mleka, jeżeli za rzadka dodaję mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Z podanych składników zagniatam kruszonkę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.Wylewam ciasto, układam śliwki, skórką do dołu. Posypuję kruszonką, placek piekę 50-55 minut w 190 stopniach.







43 komentarze:

  1. A ja lubię śliwki - im większe tym lepiej xD Śliwkowe powidła również są przepyszne tak jak i murzynek z ich dodatkiem i inne ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham śliwki! Zawsze gdy mają być do ciasta to mi szkoda, bo zajadam się takimi świeżymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu wspaniały. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, pewnie smakuje bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sam tytuł wpisu jest pyszny!
    Poproszę duży kawał...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie placki :) Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z kruszonką :) Cynamonowa smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj śliwki to ja tylko lubię same, w wypiekach mi nie podchodzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie odwrotnie, surowych nie tknę:)

      Usuń
  9. Z chęcią wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ze śliwkami i kruszonką to jedno z lepszych połączeń <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak, masz rację to takie podsumowanie jesieni. Idealne ciacho na ten czas :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ślikowe, u mnie gości czesto na stole i szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto ze śliwkami to biorę w ciemno, uwielbiam takie pieczone soczyste śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliwki kocham w cieście takim jak to ale równie mocno na surowo :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam śliwki i cynamon :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...