Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Duszone schabowe w cebulowym sosie

Bardzo lubię klasyczne schabowe. Ale lubię też wersję duszoną. I taką przygotowałam wczoraj na obiad. Wczoraj były pyszne kotlety z duszonego schabu, z dużą ilością kremowego sosu, o delikatnie cebulowym smaku. To danie robi się zaskakująco szybciej, i zdecydowanie brudzi się jego produkcji mniej naczyń. Przy schabowych z panierce potrzebne są osobne talerzyki na rozbite jajka, bułkę tartą i mąkę. No i deska do rozbicia kotletów... Tutaj idziemy na skróty, pyszne danie dostajemy minimalnym nakładem pracy. Mamy w końcu lato, wolny czas milej spędza się na spacerze, a nie w kuchni. Ja po wyjątkowo przyjemnym weekendzie, nie mogę doczekać się końcówki tego tygodnia. Mam masę planów i odliczam dni, byleby był już czwartek! Byleby już był ten czwartek! A potem piątek, sobotę i niedziela.....





Składniki:
4 kotlety ze schabu bez kości
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietanki kremówki
 Niepełna szklanka bulionu wołowego
Słodka papryka- pół łyżeczki
Sól
Pieprz
Czubata łyżka mąki
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ziela angielskie
2 listki laurowe

Do podania : ziemniaki, i mizeria

Kotlety opłukuje, posypuję solą i pieprzem, lekko oprószam mąką.
Na patelni rozgrzewam olej, wkładam kolety i podsmażam je po 2 minuty z każdej strony. W międzyczasie siekam drobno cebulkę i czosnek, dodaję na patelnię i podsmażam około 5 minut na małym ogniu.
Zawartość patelni zalewam bulionem, dodaję wszystkie przyprawy, duszę 10 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodaję śmietankę, dokładnie mieszam całość i duszę 5 minut.
Kotlety podaję z ziemniaki, mizerią i polewam je sosem.

51 komentarzy:

  1. Moja babcia robi bardzo podobne danie. Do tego gotowane ziemniaczki i mizeria z koperkiem - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym :3 jak zresztą większość tego co przygotujesz :D wyglądają pysznie :)

    Ps. W wolnej chwili zapraszam Cię do odwiedzenia mojego nowo powstałego bloga: find-keys.blogspot.com
    Będe niezwykle wdzięczna jeśli wypowiesz się w zapoczątkowanej przeze mnie dyskusji :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem Ci, że w takim wydaniu jem rzadko, ale to jest myśl. Muszę przygotować...chociaż w upalne dni tak słabo pasują mi mięsa, zwłaszcza czerwone

    OdpowiedzUsuń
  4. robię identyczne tylko bez śmietany :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. My też lubimy taką wersje schabowych :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie jedzonko to coś dla mnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. swietne danie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też bardzo lubię tę wersję schabowych, ale junior już niestety jest zwolennikiem panierki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale soczyste, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie idealne dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Klasyczne, idealne z młodymi ziemniakami. I buraczki może, jessuu...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda to bardzo apetycznie i założe się, że też rewelacyjnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ziemniaki i mizeria do tego to obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny obiadek się szykuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, uwielbiam schabowe - danie, które nigdy się nie znudzi! <3
    Z chęcią skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam! Super inspiracja! Dziękuje :)

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam kotlety uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale mi na noc smaku narobiłaś, pachnie aż u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe danie. Delikatne kotlety, pyszny sos i minimum pracy. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...