Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 2 lipca 2018

Ryż jak czarny las

Znacie tort Czarny las? Z pewnością tak. Bita śmietana, wiśnie i gorzka czekolada. Pewnie nie ma osoby, której by takie połączenie smaków, nie posmakowało. Ja też robię się wyjątkowo głodna gdy pomyślę o czymś z wiśniami i czekoladą. Niestety tego dnia, kiedy naszła mnie ochota na coś pysznego, nie mogłam upiec ciasta. Żałuję, ale dopadł mnie brak czasu. I lenistwo. Ogrom lenistwa. Nie było jednak to aż takie lenistwo,by nie pozwolić sobie na niezrobienie niczego pysznego. Przygotowałam więc sobie deser. Ryż na mleku  z dodatkiem kremówki, pyszny wiśniowy sos i dużo czekolady. Uzbrojona w taką słodka broń, mogłam zacząć się relaksować. A relaks był mi wyjątkowo potrzebny. Jak wiadomo, po chorobie , należy o siebie zadbać i porozpieszczać. Również kulinarnie. Jeżeli ktoś ma ochotę na odrobinę kulinarnej przytulności, to zapraszam do kuchni, robimy pyszny deser.

Składniki:
150 gramów ryżu jaśminowego
250 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki 30 %
6 kostek gorzkiej czekolady startych na tarce
Kilkanaście wiśni
1 łyżka brązowego cukru
Szczypta imbiru
Szczypta kardamonu
Szczypta soli

Ryż zalewam mlekiem, lekko solę. Gotuję około 15 minut, aż ryż wchłonie płyn. Gdy jest prawie gotowy, dodaję śmietankę, zdejmuję ryż z ognia i odstawiam na 5 minut, by napęczniał i wchłonął śmietankę.
Dryluję wiśnie, przekładam je do rondelka, zasypuję cukrem i przyprawami, dodaję 2 łyżki wody. Gotuję owoce około 5-6 minut, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
Ryż przekładam do miseczek, na wierzchu kładę sos wiśniowy, posypuję tartą czekoladą.




35 komentarzy:

  1. Znam ale nie jadłam i raczej nei zjem bo nie lubię bitej śmietany xD Ale wiśnie i czekolada jak najbardziej, chociaż ja wolę wytrawne jedzonko :D

    Taki ryż jaki przygotowałaś na pogodę za oknem jak znalazł xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, taki ryż na ten spadek temperatury idealny :)

      Usuń
    2. A wisienki same w sobie pycha :D

      PS Odpisalam na komentarz w poprzednim poście - zerknij ;)

      Usuń
  2. Niestety pierw muszę się przekonać do ryżu... Może to jest sposób? Taka propozycja przygotowania? Jakoś staram się go polubić zwłaszcza teraz, kiedy przeszłam na dietę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryż jest dużo, dużo lepszy, jak się gotuje go nie w woreczku, a taki luzem. Wtedy naprawdę smakuje pysznie :)

      Usuń
  3. Ryż mogę jeść pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis :) wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdyby nie było już tak późno, pognałabym do kuchni, by taki wspaniały deser przygotoważ:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam Czarny Las, a taki ryz też bardzo chętnie poznam 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Haha taka ryżowa wersja tortu :D Pyszne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały deserek. Lubię takie ryżowe pyszności 😃

    OdpowiedzUsuń
  9. achhhhhh jaki pyszny deser!
    Wspaniałości.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Całkiem smaczny ten Twój deser. Oryginalny:) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o ludu jakie to musi być dobre:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Boże, to wygląda fenomenalnie, az sama mam ochotę to zjeść, fajnie jakby jeszcze ktoś wpadł i zrobił mi to :D
    http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/07/andromeda-anna-kasiuk.html

    OdpowiedzUsuń
  14. wsunął bym na raz, a łyżeczkę oblizał dwa razy, rozpamiętując smak... narobiłaś mi ochoty. .. 😄

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...