Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 11 lipca 2018

Babka wiśniowa z czekoladą.

Czy jest coś piękniejszego niż wolne lipcowe popołudnie? Taka chwila tylko dla siebie? No dobrze, to popołudnie wyszło wolne, bo akurat zaczął padać lekki deszcz. Ale nie narzekajmy, w końcu deszczowa pogoda to doskonała okazja do tego, by w zaciszu własnej kuchni zająć się pieczeniem. Tym razem zapraszam na typowo letni wypiek, pyszną babkę z wiśniami i czekoladą. Miękką, ale i o chrupiącej skórce. Słodkiej, ale jednocześnie z przyjemną kontrastową nutą, dzięki wiśniom i gorzkiej czekoladzie. Taką babkę zrobicie w kwadrans, a potem tylko trzeba nieco poczekać, aż się upiecze. Zaparzyć dużą porcję herbaty bądź kawy i oddać słodkiej przyjemności.
A kiedy tak będzie się kosztowało i próbowało, można oddać się nieco innej przyjemności. Polecana przeze mnie przyjemność to przeglądanie zdjęć. Nie wiem, jak Wy, ale ja po prostu to uwielbiam, Uwielbiam wracać do przeszłości, przywoływać piękne wspomnienia i zabawne historie. Na moim przyjęciu urodzinowym, moja przyjaciółka przypomniała mi naszą sesję zdjęciową z 3 klasy. Jako, że dwa razy nie trzeba nas było namawiać, od razu zabrałyśmy się za pozowanie. Wyszła z tego nie tylko świetna zabawa, ale i piękna fotoksiążka, która może być świetnym prezentem dla przyjaciółki.  




Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
100 gramów masła
100 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
Niepełna szklanka wiśni
50 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
Szczypta soli

Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy, cukier puder


Roztapiam masło, zostawiam do przestudzenia. 
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę razem z solą, następnie dodaję żółtka i cukier, delikatnie mieszam masę. Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia, dodaję wanilię i przestudzone masło. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 
Wiśnie dryluję, razem z czekoladą dodaję na sam koniec do masy, mieszam jeden raz. 
Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, piekę je przez 45 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.



40 komentarzy:

  1. Zjadłabym taką babkę *.* co do fotoksiążek... Muszę w końcu w jakąś zainwestować :) Mam masę zdjęć do uwiecznienia w niej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy takie ciasta oglądać w przekroju, kiedy widać te pyszne owocki w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wiśnie, więc już kocham tę babkę! chyba wiem, co będę robić w weekend :D a co do zdjęć - uwielbiam co jakiś czas przeglądać stare albumy, zawsze się przy tym relaksuję i przy okazji wspominam stare, dobre czasy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od razu ci odpowiem- nie ma nic piękniejszego niż jakiekolwiek wolne popołudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie nie pada - słoneczko jak na razie :)

    A co do wspomnień.. one są cenne. To jedna z najcenniejszych rzeczy, które mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie dziś też nie pada, wczoraj było różnie z pogodą :)

      Usuń
    2. U mnie w nocy popadało ale cicho - nawet nie słyszałam :P

      Usuń
  6. Pyszna babeczka :) Lubie takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ta babka super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja także uwielbiam wspominać oglądając zdjęcia.
    A kawałek takiej babeczki z chęcią spałaszowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka wygląda nieziemsko :))) podkradam kawałeczek do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Babki uwielbiam, więc chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. marzy mi się kawałek takiej baby i kubeczek herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, z wiśniami i czekoladą to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, mniam. super to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  14. To zdecydowanie propozycja dla mnie, wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...