Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 2 czerwca 2018

Babeczki Krecika. Brownie z truskawkami

Wczoraj był dzień dziecka. Dzisiejszy przepis będzie więc w dziecięcym stylu. Bo czemu niby mamy świętować tylko jeden dzień? Świętujmy cały weekend. Dzień dziecka, to w zasadzie święto każdego z nas. Nie tylko tych najmłodszych. W końcu każdy z nas powinien nosić w sobie, choćby odrobinę dzieciaka. I pozwalać sobie na mniejsze i większe szaleństwa. Ja, chociaż niedługo kończę 30 lat, w ogóle nie czuję się dorosła. A gdzie tam, z roku na rok, jestem coraz bardziej szalona i mam w sobie dużo więcej spontaniczności i radości. No cóż, w przyrodzie nic nie ginie, kto był kiedyś sumiennym i porządnym dzieckiem, teraz musi nadrobić wszystkie braki. Więc już nie roztrząsam przez 3 dni, czy kupię tę piękną sukienkę w kwiatki, czy mnie na nią stać i czy warto, po prostu kupuję. Już nie żyję tak z kalendarzem w ręku, lubię odstępstwa od rutyny. Znów widzę drobiazgi, które uciekały mi w codzienności, i dają mi one masę, ale to masę radości. Zrywam polne kwiaty i przenoszę ślimaki na trawę. Bawię się w kolorowanie i jem kaszę mannę w łóżku. A może właśnie to jest ta dorosłość? Pozwolenie sobie na bycie dzieckiem? Nie wiem, ale wiem, że te krecikowe babeczki wywołają u Was uśmiech i przeniosą do krainy dzieciństwa. W założeniu miały mi wyjść mini kopce kreta. Ale po drodze zmieniła mi się koncepcja. Z piekarnika wyszły mi więc mini brownie, które nadziałam pysznym kremem ze śmietanki kokosowej, dodałam truskawki i całość posypałam pokruszonym brownie. Ciężkie ciasto, wilgotne i bardzo czekoladowe. Słodki krem, truskawki... Czysta poezja.

Składniki:
 Babeczki Brownie:
2 małe jajka
300 gramów mąki pszennej
1/3 opakowania Palmy do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
Pół szklanki startej czekolady
100 ml mleka
1/3 szklanki cukru
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli

Krem:
Puszka śmietanki kokosowej
1 opakowanie usztywniacza do śmietany
120 gramów cukru pudru

Dodatkowo:
Kilkanaście truskawek

W garnuszku roztapiam Palmę, następnie dodaję mleko, kakao i ekstrakt waniliowy, studzę. Gdy masa przestygnie wbijam jajka i roztrzepuję składniki.
Przesiewam mąkę razem z kakao, dodaję sól, cukier i startą czekoladą. Łączę obie masy, przelewam ciasto do foremek na muffinki i piekę je 20-22 minuty w 185 stopniach. Studzę.
W międzyczasie szykuję krem. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem i usztywniaczem na gładki krem. Chłodzę.
Z babeczek ścinam wierzchy i wydrążam środki. Kawałeczki brownie kruszę w dłoniach, odkładam na bok do miseczki. Do miseczek z brownie wkładam po kilka plasterków truskawek, przykrywam je kokosową śmietanką. Wierzchy babeczek posypuję obficie pokruszonym brownie. Dekoruję truskawkami.
Babeczki do czasu podania przechowuję w lodówce.






Palma - zróbmy coś dobrego

50 komentarzy:

  1. To świetnie, że nie brakuje Tobie radości, szczęścia, optymizmu, tej dziecięcej czątki, którą wielu doroslych zatraca. Radość z drobnych rzeczy, szczęście, optymizm, to coś czego wielu osobom brakuje a czego tak naprawdę każdy potrzebuje. Odrobina słodyczy czasem również jest wskazana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dopiero niedawno to do mnie wróciło, chyba w kontrze do bliskiej 30-stki :)

      Usuń
    2. Ale wróciło i to jest najważniejsze ;) Nie pozwól temu odejsć :)

      Usuń
    3. będę trzymać i nie puszczę:)

      Usuń
  2. Kakao i truskawki - i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba :D

    Mam nadzieję, że i do mnie wróci dziecięca beztroska, bo szczerze za nią tęsknię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne babeczki! I cudownie, że masz w sobie tyle dziecięcej radości;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brownie, kokos i truskawki. Czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Małe pyszności. Uwielbiam takie babeczki, uwielbiam brownie, więc zjadłabym pewnie ze dwie, może… trzy babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ALe słodkości. Gdyby nie ta margaryna która zamieniłabym na masło prawdziwe brałabym od razu pół blaszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śmietanka kokosowa na wierzchu to musiała być magia !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio śmietankę kokosową mogę jeść nawet solo :)

      Usuń
  8. pięknie wyglądają i będą chyba pyszne muszę też zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne babeczki w cudnych foremkach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja uważam, że każdy powinien znaleźć w sobie ten swój dziecięcy pierwiastek, bo bez niego byłoby przecież po prostu strasznie nudno! :D A te Twoje babeczki... zjadłbym najchętniej wszystkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja od dzisiaj jestem na diecie, a ty tu takie zdjęcia wstawiasz! :/ :P

    OdpowiedzUsuń
  12. jak ja uwielbiam sezon na truskawki! taaakie dobrocie można z nich wyczarować ze głowa mała :D <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Truskawki i czekolada to zawsze trafione połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. My 3 dni świętowałyśmy urodziny i dzień dziecka :D Super babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba najlepsze polaczepoł na świecie, czyli truskawki i czekolada 😊😍

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale super przepis i jak uroczo się prezentują. Dzieciom by się spodobały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...