Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 14 kwietnia 2018

Babka cynamonowa z migdałami

I przyszedł kolejny ciepły i przyjemny weekend. Wiadomo, jest weekend, jest domowe ciasto. A jako, że jest tak ciepło i słonecznie, proponuję ciasto, które nie ma w sobie czekolady i kremu, w sam raz na pikniki i podróże. Małe i duże. Szalenie proste, miękkie i aromatyczne. Cynamon i migdały. Przepis nie tylko na pyszne ciasto, ale i przyjemny weekend. Przyznam szczerze, ta babka zniknęła w moim domu błyskawicznie, nie zdążyła dobrze ostygnąć, a już nie było połowy. Szczególnie polecam ją po długim spacerze. Takim leśnym, sosnowym. Po 3 godzinnym wędrowaniu, kubek pysznej herbaty  i solidny kawałek ciasta nie tylko dodaje energii, ale i daje poczucie niezwykłego relaksu. I komfortu. Bo taka babka jak żadna inna przypomina babcine wypieki. Domowe, pachnące, idealne do wzięcia w rękę i rzucenia się w wir zabawy. A, że się troszeczkę pokruszy? Bez tego nie ma zabawy. Pięknego i pysznego weekendu Wam życzę. Koniecznie spróbujcie tej babki, na pewno będziecie zadowoleni.



Składniki:
3 jajka
100 gramów cukru kokosowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
150 ml mleka
300 gramów mąki pszennej
Łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych
Ekstrakt waniliowy

Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy, cukier puder


Jajka ucieram z cukrem na jasny krem, dodaję wanilię i olej. Łączę składniki dodając partiami mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, łączę z ciastem.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam 1/3 ciasta, posypuję łyżką cynamonu, na to znów wykładam połowę pozostałego ciasta, posypuję cynamonem, wylewam pozostałe ciasto na wierzch, posypuję cynamonem i płatkami migdałów. Babkę piekę 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.


32 komentarze:

  1. A chodzi mi po głowie babka właśnie... Twoja pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super :) Ja dzisiaj rozmroziłam babkę ze świąt, więc mam trochę podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne, by delektować się w wiosenne, sobotnie popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka kojarzy mi się z taką ucieraną ale zwał jak zwał.. liczy się smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest ciasto ucierane właśnie :)

      Usuń
  5. Pyszna babeczka, lubię takie ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydaje się bardzo puchata i smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajnie wygląda; przepis sobie notuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie :) Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Babki są super, bo nie dość, że pyszne, to jeszcze można je szybko przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdy byłam bardzo młodą osobą, najczęściej piekłam różnej maści babki. Mogłam jeść je bezkarnie, więc przygotowywałam je kilka razy w miesiącu, ale zawsze w okrągłej babkowej foremce, bo w takiej postaci jakoś lepiej mi smakowały. Twój wypiek wygląda na bardzo udany:)
    Dorota (Zepsuł mi się laptop, więc figuruję jako anonimowy czytelnik)
    http://czaspasji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię okrągłe foremki, ale jakoś czułam,że ta babka wymaga większej formy, bo szybko może zniknąć :)

      Usuń
  11. Uwielbiam wszystko co ma aromat cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety już dzisiaj przyszły deszcze ale taką babkę w deszczowy poranek też by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż mi ślinka cieknie na widok tej pysznej babki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam migdały i babki też :) Także coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam zapach cynamonu, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...