Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 7 kwietnia 2018

Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Po tych wszystkich świątecznych wypiekach nie mam śmiałości proponować skomplikowanych ciast. Ciężkich delicji z kremem, pracochłonnych drożdżowych zawijasów, czy też imponujących serników. Będą więc bardzo proste weekendowe ciasteczka z czekoladą i orzechami. Jako, że pogoda zrobiła się typowo wiosenna, to polecam przygotować takie ciacha i zabrać je w plener. Na mniejsze i większe wycieczki. Może pierwsze pikniki? Orzechy i czekolada szybko dodadzą energii na rowerowej czy pieszej wycieczce. Albo po szaleństwach na placu zabaw. Takie amerykańskie ciacha są bardzo kruche, sycące i bardzo czekoladowe. A co najważniejsze, ich przygotowanie jest banalnie proste, bez problemu poradzą sobie z nimi nawet maluchy. I wszyscy ci, co uważają, że do pieczenia mają dwie lewe ręce. Do tego ciasteczka są tak samo pyszne na drugi dzień, więc od razu szykujcie podwójną porcję.

Składniki:
50 gramów mlecznej czekolady
50 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów białej czekolady
50 gramów orzechów ziemnych
80 gramów masła
250 gramów mąki pszennej
2 jajka
5 łyżek brązowego cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Siekam wszystkie rodzaje czekolady razem z orzechami.
Ucieram masło z cukrem, dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaję całe jajka oraz sól, dokładnie mieszam, dodaję kawałki czekolady, oraz orzeszki.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, łyżką formuję średniej wielkości ciastka, piekę je przez 10 minut w 185 stopniach.



37 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciacha! Z dużą ilością orzechów i czekolady. Jak Pieguski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacha chrupie sie z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedne z moich ulubionych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie słodkości, porywam kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię czekoladowe ciasteczka. Wczoraj też piekłam, z dodatkiem bananów, białej czekolady i różnych płatków.
    Zabrałam je dla wnuków, którzy pojechali z nami do Mrzeżyna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie ciastka idealnie pasują na różne wycieczki :)

      Usuń
  7. Kupuję podobne w Auchan. W paczkach po 1kg w dziale z produktami na wagę :) są pyyyszne. Wydzielamy sobie po jednym na dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wolę domowe, robi się je szybciej niż trwają zakupy a ich pieczenie to sama radość:)

      Usuń
  8. Pysznie wyglądają, muszę zrobić kochamy ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciastkami bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kruchego ciasteczka z czekoladą nigdy się nie odmówi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Do kawki albo mleka idealne! Pochrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach i od razu by się zjadło takie ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przekąska na każdą okazję albo... bez okazji!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam wszelkie ciastka, ciasteczka, te też pewnie szybko by zniknęły!

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie ciasteczka. Fajnie jest schować do pudełeczka i mieć pod ręką, żeby pochrupać do kawki, herbaty. Ale trzeba zrobić podwójną porcję, bo szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam. Do kawy na rano w sam raz. Zamawiam kilka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...