Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 5 marca 2018

Mielone wołowe. Jak steki.

Niedzielny obiad. Bardzo, ale to bardzo przyjemny moment w ciągu całego tygodnia. Czas dla rodziny. Ten moment kiedy nikt się nie śpieszy i kiedy wszyscy siedzimy przy stole i spokojnie zajadamy się pysznościami, a w tle leci dobra komedia z lat 70. Zimą najczęściej jest rosół, drugie danie i obowiązkowy deser. Na drugie danie pełna dowolność. Tym razem padło na wołowe steki mielone. Minimum pracy, a maksimum efektu. Nie potrzeba jajek, bułki tartej, ba nie trzeba nawet nadmiaru przypraw. Starczy musztarda, pieprz i odrobina soli. Pomysł na takie steki podpatrzyłam u Jamiego Olivera. Co prawda on podał je w bułce, a ja w towarzystwie puree i surówki, ale moim zdaniem tak przygotowane mięso jest bardzo uniwersalne. Ja dodałam jeszcze cebulę, która podduszona dodała stekom smaku, i stworzyła smakowity sos do puree. Takie mięso mogłabym jeść i jeść. Myślę, że długo mi się nie znudzi. I Wam polecam. A ja tymczasem zmykam dzielnie pracować, witaj nowy tygodniu.



Składniki na 5 steków:
1 kg mielonej wołowiny
2 łyżki musztardy rosyjskiej
1 cebula
Sól
Pieprz
Klarowane masło - 3 łyżki
Dodatkowo:
puree, surówka

Mięso łączę z musztardą. Lekko wyrabiam - tylko do połączenia składników. Formuję kotlety, smażę je na rozgrzanym maśle ( 2 łyżki) po 3 minuty z każdej strony.
Cebulę kroję w piórka, dodaję na patelnię razem z masłem. Posypuję wszystko solą i pieprzem i podduszam około 3-4 minut. Podaję z puree i ulubioną surówką.






44 komentarze:

  1. Zbyt mięsnie jak dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdaję sobie sprawę, dla Ciebie ziemniaczki:)

      Usuń
  2. Muszą smakować super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedzielny obiad jest zawsze najlepszy :)Zawsze szalejemy wtedy z mężem w kuchni. Fajna propozycja od Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi byc bardzo smaczne, pod warunkiem że wołowina jest dobra.☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Przezabawne te kotlety, kurza nóżka😃. Ale i tak najszczerzej na świecie życzę zdrowia i ùśmiechu.😛

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwa dania to nie dla mnie, zazwyczaj jadam tylko jedno :) Lubię takie mięsne potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Choć nie przepadam za wołowiną (w odróżnieni od mojego Męża)to z przyjemnością jadłam podobne steki przygotowane przez Zięcia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie proste, u nas były ostatnio podobne jak chciałam burgery, ale nie było już bułek, a nikomu nie chciało się iść do sklepu ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chyba nigdy nie jadłam samych mielonych :D Jak już, to u babci i to rozciapciane z mlekiem i ziemniakami (zainspirowane kuzynką :P).

    OdpowiedzUsuń
  10. Mięso idealne dla mojego Połówka. Wołowina świetnie komponuje się z pikantną musztardą.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam mielone z wołowiny :) Generalnie lubię wołowinę. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm! Mój ulubiony rodzaj mięsa! Aż zgłodniałam! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. wow beef look delicious i like it dear,keep posting..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  14. Wołowinę mieloną często kupuję, nawet do sosu bolońskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Obiady jedzone w rodzinnym gronie smakują wybitnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne kotleciki :-) takie rodzinne obiadki są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też bardzo lubię domowe weekendowe obiadki. To niepowtarzalny klimat. Jest wspaniała rodzinna atmosfera :)
    Dobry pomysł na takie "odchudzone" kotlety. Zdrowo, pomysłowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie, muszę namówić mamę, żeby zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ach pyszności, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. o mniam, smaka narobiłaś 😍❤

    OdpowiedzUsuń
  21. Faktycznie proste w zrobieniu, a ja poza tym lubię wołowinę.

    OdpowiedzUsuń
  22. Z musztardą muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...