Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 8 lutego 2018

Tort z kokosową śmietaną i granatem.

No cóż, fanką tortów nie jestem i chyba nią nie zostanę. Jak widzę te ciężkie maślane kremy to mam dreszcze. Albo torty z masą bitej śmietany i bez konkretnego smaku. Wolę inne wypieki, torty robię bardzo, bardzo rzadko. Ale czasem robię, bo muszę. Albo nie tyle muszę co chcę. I tak było ostatnio, organizowałam baby shower dla przyjaciółki i cóż, potrzebny był tort. Mogłam go co prawda zamówić w cukierni, ale nie mam do kremowych ciast z cukierni zaufania. Nigdy nie wiem z czego został zrobiony, kiedy został zrobiony i ile już stoi za ladą. Dlatego postanowiłam zrobić tort samodzielnie. Wiadomo, że tort na baby shower musi być trochę inny niż na imieniny u babci, bardziej pomysłowy, w końcu jest gwoździem programu. W moim zamyśle biszkopt miał być niebieski, a krem biały. Na wierzchu planowałam postawić błękitną hortensję. Niestety w moim mieście, całym mieście, zabrakło niebieskiego barwnika. Zostały tylko żółte, chyba nadmiar po Wielkanocy? W każdym razie w dniu pieczenia musiałam całkowicie zmienić koncepcję. Mój biszkopt zrobił się biały. a tort udekorowała armia Smerfów, która swoim błękitem nie dała wątpliwości - będzie chłopak. Jako, że nie jestem fanką tradycyjnej śmietany, mój tort ozdobił krem z ubitej śmietanki kokosowej, o bardzo delikatnym i neutralnym smaku. Zakochałam się w nim.
Idealnie wręcz pasował do pestek granatu, które znalazły się na 1 piętrze tortu. Granat dodał całości charakteru. Owszem, nie będę mistrzynią tortów, nie mam za grosz talentów plastycznych, ale za to smakowo tort zrobił furorę. Polecam go więc z całego serca. Niekoniecznie z błękitną dekoracją ;) Sprawdzi się na pożegnanie karnawału. W sam raz po Tłustym Czwartku, jako odmiana od pączków.


Składniki:
Biszkopt
6 jajek
150 gramów cukru pudru
350 gramów mąki
100 gramów roztopionego masła
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek gorącej wody
Ekstrakt waniliowy

Krem:
2 puszki mleka kokosowego ( w sumie 800 gramów ), chłodzone przez minimum dwa dni
4  łyżki cukru pudru
1 opakowanie usztywniacza do śmietany
Ekstrakt waniliowy
1 mały granat

Dodatkowo :
Sok z połowy cytryny do nasączenia biszkoptu

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.
Jajka ucieram razem z cukrem i wanilią na puszysty krem, kiedy masa jest jasna i jednolita, dodaję letnie masło, dokładnie łączę składniki. Następnie - ciągle mieszając, dodaję gorącą wodę. Dokładnie mieszam, by nie zrobiła się jajecznica.
Mąkę przesiewam, łączę z proszkiem do pieczenia  i dodaję do masy jajecznej. Delikatnie łączę składniki ciasta. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Biszkopt piekę około 35- 40 minut w 185 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika zrzucam blaszkę z 30 cm na podłogę, dzięki temu nie opadnie.

Gdy ciasto się studzi szykuję krem. Puszki z mlekiem otwieram (najprościej to zrobić do góry nogami, oddzielam śmietankę, od płynnej części), śmietankę przekładam do wysokiego naczynia. Dodaję cukier i wanilię, ubijam na krem. Na koniec dodaję usztywniacz do śmietany. Masa powinna być puszysta i gęsta, ale nie będzie tak sztywna jak tradycyjna śmietana.

Biszkopt kroję na dwie części. Dolną ponczuję wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Smaruję połową porcji kremu, posypuję pestkami granatu. Przykrywam drugą częścią biszkoptu, wykładam na wierzch resztę kremu. Boki również delikatnie smaruję kremem. Dekoruję według uznania i okazji. Mogą to być dowolne owoce, wiórki kokosa, cze gorzka czekolada. U mnie Smerfowe pianki. Tort musi się porządnie schłodzić, najlepiej zostawić na parę godzin przed podaniem w lodówce.


Moje rady:
Mleko w puszce musi być bardzo dobrze schłodzone. Warto też przed przygotowaniem kremu wstawić puszki na kwadrans do zamrażarki.
Możecie użyć dowolnych owoców, ale polecam te o wyraźnym smaku, które przełamią smak kokosa, raczej nie polecam mango, bananów i brzoskwiń.

47 komentarzy:

  1. ☺Super tort , a ja trzymam kciki☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nigdy ale to nigdy nie miałam ręki do tortów ani do biszkoptów, boski!!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie mam, to dopiero 4 w mojej karierze ;0

      Usuń
  3. Jak ja widzę maślane kremy, to mi się świecą oczka :D możemy się umówić, że jak upieczesz jakiś tort, to ja go ze smakiem zjem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wykonałaś kawał świetnej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny torcik! Wyszedł Ci pierwszorzędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krem brzmi mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się cieszę,bardzo!
    I dziękuję!
    Postaram się nie straszyć wiecej☺
    Naprawdę bardzo się cieszę i nic wiecej☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort wygląda wspaniale! Zaintrygował mnie krem z mleka kokosowego. Muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musze sobie spisać Twój przepis na biszkopt, bo mój ostatnio niby urósł, a w środku pusty ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęcią zjadła bym kawałek. Bardzo lubię kwaskowe wstawki w słodkich tortach.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale! :) A smakuje na pewno jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje świetnie, nawet mi smakował :)

      Usuń
  12. Granat i bita śmietana to musi być super połączenie! Nie wiem dlaczego wcześniej na to nie wpadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj,ale koniecznie ze śmietanką kokosową :)

      Usuń
  13. Wygląda wspaniale i ten granat mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam ochotę na coś takiego właśnie. Kokos mnie przekonuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowity pomysł z tym granatem, ciekawa jestem smaku.
    A przyozdobienie smerfami wyglada pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności! Straszną ochotę mam na coś słodkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis, wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smakowicie i bardzo ładnie jest udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny torcik :) Świetny pomysł z wykorzystaniem do niego śmietanki kokosowej :) Również bardzo ją lubię i ostatnio kupiłam nawet 2 puszki, więc też będę musiała pomyśleć nad jakimś deserem :D

    OdpowiedzUsuń
  20. My też najbardziej nie lubimy ciężkich tortów z maślanymi masami, a takie ciacho na śmietance kokosowej smakuje idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie Ci wyszedł ten torcik :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. U nas w domu tort był raz do roku, ale ja na niego czekałam, bo czekałam na biszkoptowe ścinki. Z Twojego zjadłabym kokosowy wierzch i granat :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...