Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 4 stycznia 2018

Żytnie placki z jabłkiem

Bardzo dawno nie jadłam śniadaniowych placków, postanowiłam niedopatrzenie to nadrobić przy pomocy żytnich placuszków  z jabłkiem. Przygotowałam je sobie na spokojne śniadanie, specjalnie przygotowałam więcej, by potem odgrzać je na kolację. Po świętach czuję mięsno- sałatkowy przesyt, więc z prawdziwą przyjemnością zajadam się takimi prostymi i smacznymi daniami. Właśnie jak te błyskawiczne placuszki. Wyraźnie cynamonowe, pysznie jabłkowe i bardzo zdrowe. Mają w sobie mąkę żytnią, dużą ilość żurawiny i kwaskowate jabłka. Ostatnio te placki są moimi ulubionymi, mogłabym je jeść cały dzień i z pewnością długi czas by mi się nie znudziły. 

Składniki :
2 twarde jabłka ( polecam Ligol)
1 duże jajko
150 gramów mąki żytniej
Szczypta proszku do pieczenia
2 garście suszonej żurawiny
2 łyżki serka homogenizowanego
1 czubata łyżka cynamonu
Szczypta imbiru
Jabłko trę na tarce. 
Jajka ucieram z cynamonem i imbirem, dodaję twarożek, jabłka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszam. Smażę średniej wielkości placki na patelni bez tłuszczu. Podaję z plastrami jabłka, można dodatkowo je posypać cukrem pudrem. 

39 komentarzy:

  1. Takie placuszki to na każdą porę i okazję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne placki na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za mną chodzą ostatnio placuszki, a przepis brzmi wyśmienicie :) Zwłaszcza połączenie jabłka z żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię żurawinę i jabłka, więc dla mnie takie placuszki są idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam placuszki, racuszki... z jabłkami. I jak piszesz, że pachną cynamonem to aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja po świętach czuję ciastowy przesyt :P
    Placki z jabłkami robię często na sobotnie śniadanie, ale zazwyczaj w wersji owsianej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie używałam jeszcze mąki żytniej do takich placków, nie sądziłam, że się nadaje. A placki na śniadanie to rzadko mi wychodzą, bardziej na podwieczorek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można śmiało użyć, smak trochę inny, ale polecam :)

      Usuń
  8. super przepis! Wygląda mega apetycznie! :D Muszę takie zrobić :D Zawsze jednak używałam zwykłej mąki, nie żytniej :)

    u mnie na blogu właśnie pojawił się nowy wpis - zapraszam :)
    https://pani-blondynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. z jabłkami i cynamonem.. <3 żyć nie umierać :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja już dość dawno nie jadłam placków z jabłkami, więc kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks very delicious !! I love to eat pancake.
    I am your new follower on G + & GFC . Hope you will also follow me on G +, GFC & Bloglovin. please visit my blog.
    https://clickbystyle.blogspot.in/

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurde, ale mi narobiłaś ochoty na placki. Nawet takie typowo babcine, z mąki i tymi kawałkami jabłek, które były tak pyszne, że aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  13. Z żytniej mąki jeszcze placków jabłkowych nie robiłam. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nasze ulubione jabłka to właśnie Ligole i te wykupujemy workami z Biedry :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno nie jadłam żadnych placków z jabłkami, a na śniadanie chętnie bym takie przygarnęła :).

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają rewelacyjnie, koniecznie muszę spróbować! W dodatku są proste do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj tak, idealne noworoczne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...