Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 11 stycznia 2018

Szybki makaron z ricottą i migdałami w pomidorach.

O tym, że uwielbiam makarony i mogłabym je jeść codziennie, dobrze wiecie. Nie powinien więc dziwić kolejny przepis z wykorzystaniem właśnie makaronu. Będzie to bardzo szybki przepis. Pomieszanie z poplątaniem, tak bym go nazwała. Mamy tu pyszny sos na bazie pomidorów z migdałami i ricottą. Połączenie niesamowicie pyszne. Chociaż na pierwszy rzut oka może się wydawać nieco dziwne, nawet bardzo dziwne, po prostu trzeba spróbować. Szczególnie w te bardzo zabiegane dni, kiedy na przygotowanie obiadu mamy dosłownie kwadrans. Myślę, że taki makaron śmiało mogłaby przygotować Corie Bratter, bohaterka filmu Boso przez park. Młoda żona, nieco zwariowana, bardzo spontaniczna i z pewnością nie planująca by cały dzień spędzić w kuchni. Owszem, to dość stary film, ale kiedy go wczoraj oglądałam, to roztapiałam się jak ser na ciepłym makaronie, kiedy pojawiała się scena z boskim, po prostu boskim Robertem Redfordem. Co z tego, że kochała się w nim potajemnie moja babcia! Ach, gdyby telewizor mógłby mnie pożreć, to z pewnością nie miałabym nic naprzeciw, by stało się to akurat wtedy kiedy jem makaron i oglądam ten film. Jeżeli mam gorszy dzień, to taka lekka, ale inteligentna komedia od razu poprawi mi humor. I Wam  polecam to połączenie. Makaron i boski Robert.




Składniki:
Dowolny makaron (polecam spaghetti albo tagliatelle)
1/3 szklanki suszonej żurawiny
200 gramów ricotty
1/3 szklanki płatków migdałowych
2 małe pomidory
Kawałek papryczki chilli
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1 łyżka oliwy


Gotuję makaron ( ja użyłam ryżowego, więc tylko zalałam go wrzątkiem i odcedziłam).
Na oliwie podsmażam posiekany czosnek i papryczkę chilli. Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję na patelnię, smażę około 5 minut-mają zacząć się rozpadać. Dodaję 2 łyżki ricotty, oraz połowę porcji żurawiny i migdałów,solę. Smażę jeszcze parę minut, aż woda  z pomidorów odparuje.
Do miseczek wkładam makaron, polewam go sosem, posypuję żurawiną i płatkami migdałów. Z wierzchu układam pozostałą ricottę. Posypuję pieprzem.

54 komentarze:

  1. A byłyśmy przekonane, że jak ricotta i migdały to będzie na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Widząc tytuł wpisu właśnie pomyślałam, że to bardzo dziwne połączenie, ale na zdjęciu wygląda apetycznie. Zresztą wierzę na słowo. Danie jest błyskawiczne, więc może nawet jutro przygotuję. Zastanawiam się, czy zamiast klasycznego makaronu mogłabym użyć gryczanego - Soba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam ryżowego, na pewno pasuje do każdego rodzaju makaronu :)

      Usuń
  3. Ale ciekawe połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaskakujące połączenie - pomidory i żurawina, ale wydaje się być bardzo smakowite;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi sie takie zestawienie podoba, danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty masz skojarzenia filmowe, a ja sportowe, danie ma tak kontrastowe kolory, że jest w sam raz dla kibica :) Ja kibicuje w barwach żółto-czarnych i nijak nie mogę wymyślić dania w tych kolorach, zwłaszcza, że nie lubię oliwek :P

    OdpowiedzUsuń
  7. To chyba jednak nie moje smaki :) Chociaż nigdy nie mówię stanowczego nie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że tak podany makaron smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Redford jak Redford... ale Fonda też niczego sobie :)
    No i te dialogi:
    - Kim pani w ogóle jest?
    - Jestem żoną.

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo Robert hehe moja mama zawsze uwielbia wszystkie z nim filmy mówi że przecież on takiiii przystojny:D A ja nie lubię makaronów za bardzo

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połączenie słodkich i słonych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  12. taki makaron można zabrać do pracy, smaczna propozycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmiało można zabrać, dobry jest i na ciepło i zimno :)

      Usuń
  13. Ja też jestem fanką takich szybkich dań i podobnie jak Ty uwielbiam makaron, bo co jak co, ale on idealnie nadaje się do niewymagających i mało czasochłonnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kulinarny żółwik, gdyż obie uwielbiamy makarony :D
    Nigdy dotąd, niestety, nie jadłam Ricotty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie, solo jest nijaka, ale w towarzystwie zyskuje:)

      Usuń
  15. Bardzo ciekawe połączenie - trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Poproszę porcję bez żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zaskakujące połączenie, ale brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Brzmi bardzo smacznie :) uwielbia wszystko co z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj tak, na młodego Roberta można patrzeć z prawdziwą przyjemnością ;)
    A makaronowe połączenie trochę dziwne, ale właśnie takie lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak smacznie, muszę sobie kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...