Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 9 stycznia 2018

Czosnkowe tosty z awokado

Jestem wielką fanką awokado. I jajek na twardo. I czosnku. I sama nie wiem w jakiej kolejności powinnam to podawać?  W każdym razie jeżeli chodzi o poranne kanapki, to polecam Wam te proste tosty. Wystarczy dobra bagietka, awokado, jajko i parę przypraw. I już jest, gotowe. W sam na zabiegany, albo wręcz przeciwnie na bardzo leniwe chwile. To już do wyboru. Takie proste grzanki są po prostu pyszne i warto je sobie zrobić. A ja pędzę, znów do lekarza. Ten rok zaczął się jakoś tak nijako. Ale mam nadzieję, że szybko ogarnę temat i zdrowie nie będzie głównym tematem w 2018 roku. Wystarczył tydzień, a ja zdecydowanie mam dość wizyt w gabinecie i pobierania krwi. Mści się na mnie to, że jako dziecko uwielbiam jak pani pielęgniarka pobiera mi krew. I marzyłam by robić to co tydzień. A teraz uważam, że dwa razy w tygodniu, to stanowczo za dużo. Ale nie narzekam, trzeba iść jeść drugie śniadanie.


Składniki :
Połowa bagietki
Pół sporego, dojrzałego awokado
2 jajka
2 spore ząbki czosnku
Olej rydzowy
Płatki chilli
Sól
Pieprz

Gotuję jajka na półmiękko.
Bagietkę kroję na pół i jeszcze na raz na pół.
Miażdżę czosnek, smaruję nim kromki bagietki, podgrzewam je na suchej patelni teflonowej przez około 2-3 minuty. Smaruję olejem. Awokado obieram, kroję w  plastry, układam na bagietce, na to plasterki jajka, całość posypuję chilli.

39 komentarzy:

  1. Kanapki to można zjeść na kolację, podwieczorek.... wszystko zależy od tego kto co lubi. najważniejsze by dobrać ulubione dodatki tak jak Ty to zrobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie awokado z jajkiem, często przygotowuję kanapki z takim zestawieniem albo pastę jajeczną. Tosty muszą być świetne :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na przekąskę, a co najważniejsze zdrową przekąskę! Pozdrawiamy - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja z kolei awokado bardzo nie lubię :) albo nie umiem go jeść :) Madziu, nie mogę od pewnego czasu wejść na Twojego drugiego bloga bo uparcie mi wyskakuje jakiś błąd :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo on jest zamknięty, musisz wchodzić z profilu Wordpressa, a nie z blogspotu :)

      Usuń
  5. Nie przepadam za awokado ale tosty wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chyba na pierwszym miejscu postawiłabym czosnek, choć jajka i awokado też bardzo lubię. Nie wyobrażam sobie życia bez czosnku i nie mogę zrozumieć, dlaczego w moim rodzinnym domu się go nie używało praktycznie wcale. Takiego tościka bardzo chętnie wciągnęłabym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba też bym czosnek postawiła na pierwszym miejscu :)

      Usuń
  7. Leno - należymy do tego samego "Klubu" - "...awokado. I jajek na twardo. I czosnku.." ;) Super tosty. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie to wygląda, uwielbiam awokado :) I dużo zdrowia Ci życzę.
    Co do pobierania krwi, to w dzieciństwie ogarniał mnie strach na myśl o igle, byc może przez szpitalne przejścia we wczesnym dzieciństwie. A teraz to już moje żyły się przyzwyczaiły do częstego dręczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie też rok zaczął się nijako ;) A awokado również uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za awokado, ale może na takiej bagietce by mnie przekonała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, idealne na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich tostów jeszcze nie jadłam :) Chyba spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Za awokado niestety nie przepadam, próbowałam kilkukrotnie i niestety nie zasmakowało mi.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak te kanapki wiosennie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne śniadanie, awokado przemawia do mnie wybiórczo, ale na chrupiącej bagietce na pewno bym się skusiła :)
    Mnie krew pobierali tylko jako dawcy, dopóki nie spotkało mnie to w szpitalu, codziennie punkt 5:30 rano, a raczej w nocy, nie polecam :) Chociaż same panie pobierające - anioły :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja często robię sobie pastę z jajek, awokado i czosnku; Twoja propozycja to tka wersja w skrócie ;) Mniam! :)
    Zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...