Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 9 listopada 2017

Kurczak w maślance i kukurydzy

Każdy ma takie danie, które niekoniecznie bywa najzdrowszym daniem świata, ale za to szaleje się za nim i zajada z wielką przyjemnością. U mnie takim daniem jest filet z kurczaka w  chrupiącej panierce. No nic na to nie poradzę, bardzo, ale to bardzo go lubię. I od czasu do czasu pozwalam sobie na totalną rozpustę i szykuję takiego kotleta. I nie myślę o tłuszczu, zbędnych kaloriach i innych, niezbyt miłych rzeczach. Mój kurczak poleżał najpierw trochę czasu w maślance, następnie trafił na dział doprawiania, panierowania w płatkach kukurydzianych, potem został podsmażony, podpieczony, a na końcu wylądował na talerzu razem z puree. I warzywami na parze, tak by zachować pozory. Ale nie oszukuję się, nie chodziło tutaj o warzywa, a o solidny kawałek delikatnego mięsa, bardzo soczystego, dobrze doprawionego, z bardzo chrupiącą skórką. Po prostu kotlet idealny.



Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki płatków kukurydzianych
1 duże jajko
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
Łyżka słodkiej papryki
Duża szczypta chilli
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy

Mięso płuczę, osuszam, kroję na kotlety. Kurczaka zalewam maślanką, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i chilli. Odstawiam ( najlepiej na noc) minimum na godzinę.
Jajko roztrzepuję, dodaję paprykę i mleko. Płatki kukurydziane kruszę przy pomocy tłuczka do kartofli.
Mięso wyjmuję z marynaty, posypuję solą i pieprzem. Panieruję w jajku,a  następnie w płatkach - mocno je dociskam. Smażę kotlety na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dopiekam je kwadrans w piekarniku. Podaję z puree i warzywami na parze.

41 komentarzy:

  1. Pochrupała bym takiego kurczaczka -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się ten kurczak prezentuje.
    Coś czuję, że będę musiała spróbować :D
    Apetyczne, rewelacyjne, doskonałe danie!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlet wygląda mega pysznie. W płatkach kukurydzianych już zdarzyło mi się mięso smażyć, ale w maślance nigdy jeszcze nie marynowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej panierce kurczak smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takiego kurczaka to ja jestem chętna, więc liczę na zaproszenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ciekawe <3 z chęcią bym zjadła <3 bo wyglada mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojeju, to musi być apetyczne!! ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tam oj tam czasem dobrze sobie pogrzeszyć i zrobić to co pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od czasu do czasu taki ulubiony kotlet warto zjeść :D Wtedy o wiele bardziej docenia się jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczaka jadłabym w każdej postaci, a tu prezentuje się wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny obiadek, a mięso w ten sposób przygotowane wyszło zapewne bardzo soczyste.

    OdpowiedzUsuń
  12. oj zjadłabym dzisiaj zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...