Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 4 czerwca 2017

Rabarbar i truskawki pod kokosową kruszonką

W końcu mam w domu idealną kombinację. Na blacie mam bowiem sporą ilość lasek rabarbaru i 2 kilogramy truskawek. Słodkie, czerwone i niezwykle pachnące. Czerwiec w pełni ! Od samego patrzenia jest mi słodko i błogo. Wiosennie i przyjemnie. Czuję się w moim małym niebie. Owocowym niebie. Jako, że moja mama prosiła o owoce pod kruszonką, jako dobra córka, spełniłam jej prośbę. Sama też uwielbiam ten deser, więc przygotowanie go była czystą przyjemnością. Najbardziej lubię w nim tę prostotę, wystarczy dosłownie 5 minut i deser gotowy. Potem pieczenie- tutaj najgorzej o cierpliwość, ale 20 minut szybko mija i deser można zajadać. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja bardzo lubię go jeść chwilę po wyjęciu z piekarnika, z małą porcją lodów. Ale pasować też będzie bita śmietana, sos waniliowy, albo po prostu cukier puder. Możliwości jest wiele, ale jedno jest pewne- wyborny smak deseru. Dzięki prostemu dodatkowi - wiórków kokosowych, kruszonka ma oryginalny egzotyczny smak i kuszący zapach. Jest też bardzo krucha. Po prostu idealna. Wspaniała na leniwy weekend. Tak leniwy, że nie chce się gotować i piec. Kruszonko, wjedź na stół. Zapraszam do stołu, bierzemy widelczyki i oddajemy się słodkiej przyjemności o smaku rajskiego lata.


Składniki:
2 laski rabarbaru
Kilkanaście truskawek
80 gramów masła
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka cynamonu

Truskawki myję i kroję na połówki. Rabarbar myję, obieram ze zdrewniałych części i kroję na kawałku. Owoce posypuję cynamonem i łyżką cukru.
Masło siekam z cukrem, dodaję wiórki kokosowe i mąkę. Dodaję ekstrakt waniliowy. Zagniatam drobną kruszonkę.
Owoce przekładam do naczynia do zapiekania, posypuję kruszonką. Piekę deser przez 20-25 minut w 1805 stopniach.




35 komentarzy:

  1. Już kolejny rok zabieram się za owoce pod kruszonką. Sezon rabarbarowo-truskawkowy muszę wykorzystać :) Fajna inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także bardzo lubię połączenie rabarbaru z truskawkami i kokosem i wieczorem upiekę owsianki z tych składników na kolejne dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę Ci, że możesz bezkarnie pałaszować te słodkości. Do niedawna też się nie ograniczałam. Dziś, po wczorajszej serniczkowej rozpuście, pozostanie mi tylko patrzenie na Twoją rabarbarowo-truskawkową kruszonkę. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto! <3
    Życzę miłej niedzieli kochana :*
    allixaa.blogspot.com - klik

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności pokazujesz, takiego ciasta dawno nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam owoce pod kruszonką :)Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo zapomniałam o tym szybkim i pysznym deserze. Muszę koniecznie zrobić, ale pokuszę się jeszcze o dodatek gałki lodów waniliowych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis.
    Dotychczas go nie znałam. Spotykam się z nim po raz pierwszy, ale takie połączenie smaków mnie satysfakcjonuje jak najbardziej.
    Kokos, truskawki i rabarbar to najlepszy miks.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiej kruszonki - mistrzostwo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ten deser to obowiązkowa pozycja w sezonie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusisz! A ja teraz kompletnie nie mam czasu na pieczenie a szkoda bo do kawki swoje ciacho to jest to. Porwała bym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  12. No muszę się w końcu wybrać na targ po rabarbar, bo mój zeżarły ślimaki, a tu takie pyszności,

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmmm.... dawno nie jadłam rabarbaru

    OdpowiedzUsuń
  14. Rabarbar, truskawki i kokos :) To musi smakować fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj tak, rabarbar ze słodkimi truskawkami to wspaniałe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...