Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 27 czerwca 2017

Klopsiki z cukinią

Nie zapeszam, ale chyba coś się zmieniło. Po nieprzyjemnym i naprawdę brzydkim weekendzie, przyszło trochę słońca. Co prawda poniedziałek był w kratkę, czasem słońce, czasem chmury, ale te pogodne momenty, wniosły prawdziwą nadzieję. Nadzieję,że lato jedynie na chwilę złapało zadyszkę, a nie postanowiło w ogóle nas w tym roku nie opuszczać. Wieczór był bardzo przyjemny. Co prawda brakowało z 5 stopni to pełni szczęścia, ale spokojnie, nie od razu przyszło lato. W każdym razie w tym tygodniu mam nadzieję, że w końcu założę moje letnie sukienki, nie raz, a parę razy. I nie zmarznę, ani nie zmoknę przy okazji. Ale koniec o pogodzie. Czas o jedzeniu. Dziś miałam szalony dzień. Od rana do wieczora. Do domu wróciłam w zasadzie na pół godziny i dalej ruszyłam w świat. W tym krótkim  czasie przygotowałam proste i smakowite klopsiki z cukinią. Ostatnio w moim sklepie regularnie pojawia się mielona cielęcina, która idealnie pasuje do klopsików. Delikatne, ale pełne smaku. Grunt to dobre doprawienie. Klopsy robi się naprawdę szybko. Na letni obiad, takie lekkostrawne i dietetyczne danie na pewno się nada. Ja z pewnością zrobię je następny raz.



Składniki:
60 dg mielonej cielęciny
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartek
2 garście natki pietruszki
Pieprz
Sól
Słodka papryka
Majeranek
300 ml bulionu
Koperek
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
Łyżka mąki pszennej


Cukinię obieram i ścieram na tarce. Miażdżę czosnek, siekam drobno pietruszkę i koperek.
Mięso łączę z jajkiem, przyprawami. Dodaję połowę startej cukinii, czosnek i pietruszki. Na koniec dodaję bułkę tartą. masa powinna być delikatna, ale elastyczna. Formuję klopsy - ja zrobiłam 8 mniejszych, można zrobić 4 czy 5 większych.
Zagotowuję bulion z listkiem laurowym i zielem angielskim, wkładam do niego klopsiki, gotuję około 25 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaję mąkę- wcześniej łączę ją z 3 łyżkami bulionu, dokładnie mieszam sos. Następnie dodaję koperek i resztę cukinii, gotuję około 10 minut.
Podaję z ryżem.



39 komentarzy:

  1. Często robię klopsiki z cukinią, ale z mięsa indyczego. Te z cielęciny muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio uznałam,że jak klopsiki to tylko z cielęciny, są szalenie delikatne ;)

      Usuń
  2. A u mnie weekend był cudownie słoneczny!
    Klopsy idealne na lato.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie słońca w ogóle nie było. Non stop padało :( Eh, kapryśne lato.

      Usuń
  3. Nigdy takich nie jałam fajna wersja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też pogoda taka w kartkę, mam nadzieję, że niedługo się już na dobre wypogodzi :)

    Smakowicie wyglądają te klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię i klopsiki - zwłaszcza z cielęcinki, a ich połączenie to już dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo rzadko jadam cielęcinę, bo jej cena jest niestety spora :( Ale jej delikatny smak świetnie pasuje do cukinii i sosu koperkowego - bardzo chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegoś czasu wychodzę z założenia, że jak mięso to lepsze. Czyli wiejska kura, albo cielęcina :) wolę mniej, rzadziej, ale trochę zdrowiej ;)

      Usuń
  7. Lekkie i bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłyśmy takich klopsików z cielęciny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też jadłam pierwszy raz takie klopsiki ;)

      Usuń
  9. Klopsiki... ummm, mniam. To takie delikatne danie a z cielęciną to dodatkowy atut. Dodałaś cukinię... ciekawa jestem smaku tych klopsików. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię wszelkie klopsiki i pulpeciki, Twoja wersja od razu wpadła mi w oko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Klopsiki w połączeniu z cukinią to zawsze świetny i bardzo pyszny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie też piękna pogoda - ciepło, bezchmurnie, lekki wietrzyk :)
    Klopsiki palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Very interesting post! Thanks for sharing! 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie wyglądaja.

    No to faktycznie miałaś bardzo szalony dzień.

    OdpowiedzUsuń
  15. Często robię takie klopsiki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie za bardzo przepadam za smakiem cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oby dzisiaj pogoda dopisała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. leje u mnie, także raczej marnie ;(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...