Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 10 maja 2017

Słodkie risotto z truskawkami

Ostatnio dzieliłam się przepisem na te zimne dni. Dziś zmiana klimatów. Uznałam,że truskawki wprowadzą nieco ożywienia do obiadu i cóż, będą swoistym zaklęciem na szybsze przybycie wiosny. O ile dobrze widziałam- a widziałam dla pewności aż 4 prognozy pogody, to w weekend magicznie temperatura ma przekroczyć 15 kresek. W porównaniu z tym co obecnie dane jest nam przechodzić to istny raj. Nie sądziłam,że w tym momencie roku z tęsknotą będzie patrzeć a południe Polski gdzie ponoć są takie upały. Tak, tak 12 stopni to luksus, o którym dane mi było zapomnieć. Ciepły płaszcz, czapa, szalik, rękawiczki i botki wybitnie jesienne. Liczę,że w piątek ostatecznie się pożegnamy. Gdyby nie to,że troszkę mi żal środków jakie włożyłam w ich zakup, najchętniej utopiłabym je jak Marzannę. Albo spaliła w ognisku, odprawiając dziki taniec radości. No cóż, mam nadzieję,że mój obiad trochę jednak pomoże. 
Słodkie, kremowe, aksamitne i delikatne risotto. Truskawki, naturalnie słodki ryż, a jak pachnie w całym domu! Niemalże rajska kombinacja. I jaka wiosenna. Jeżeli macie ochotę na truskawkowy obiad, ale uważacie, że zwykły makaron z truskawkami jest za nudny koniecznie spróbujcie tego risotto. Zachwyt gwarantowany. 
A tymczasem znów tęsknię patrzę za okno. I marzę o tej chwili gdy wychodząc na zewnątrz nie będę trząść się z zimna, a z przyjemnością pójdę na długi spacer. I będę wdychać wiosnę całą sobą. 


Składniki:
250 gramów ryżu do risotto
2 łyżki masła
250 ml mleka
100 ml wody
100 ml śmietanki 36 %
kilkanaście truskawek
Pół laski wanilii
Szczypta soli


Podgrzewam masło, wrzucam na niego ryż, dodaję ziarenka wanilii, smażę całość aż ryż stanie się szklisty-około 2-3 minut. Następnie zalewam ryż 1/3 mieszanki wody i mleka, i powoli, w miarę gotowania dodaję mleko z wodą. Aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki. 5 minut przed końcem gotowania dodaję śmietankę i pokrojone w plasterki truskawki. Podgrzewam całość. Podaję zaraz po przygotowaniu. 








Moje rady:
1. Możecie użyć mleka roślinnego-migdałowego, albo kokosowego
2. Risotto będzie tak samo pyszne z borówkami czy malinami

54 komentarze:

  1. Witaj w klubie tęskniących za ciepłem;)
    Brakuje mi świeżych truskawek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio kupiłam takie jak poziomki, naprawdę smaczne, o dziwo :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie dania na słodko :)
    Oj coś pogoda za bardzo szaleje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szaleje za bardzo, zdecydowanie.

      Usuń
  3. Już niedługo i będzie ciepło, a truskawki będą polskie - na każdym kroku :) Zjadłabym takie risotto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no z naszymi truskawkami może być ciężko niestety. Na Kaszubach śnieg, deszcz, zimno, truskawki marnieją :(

      Usuń
  4. u mnie faktycznie powyżej 10, ale opady deszczu :( także bez szału, tęskno mi za latem :(
    Ale risotoo bym zjadła z wielką chęcią <3

    OdpowiedzUsuń
  5. To zdecydowanie nasze klimaty, mniam :D
    JAk my się się cieszymy, że we Wrocławiu mamy względnie ciepło, bo nie wyobrażamy sobie teraz podziwiać śniegu czy skrobać rano szyby.....

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazdroszczę ogromnie Wam pogody, zabierzcie mnie do siebie:)

      Usuń
  6. Czekam na sezon na truskawki, już niedługo powinny się pojawić :)
    I może wreszcie przyjdzie prawdziwa wiosna, bo od przedwczoraj u mnie jesień na przemian z zimą :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie zima, już bym chętniej tę jesień wzięła byleby nie było mrozu i śniegu;)

      Usuń
  7. Ja to nazywam ryż na mleku z owocami :) Bardzo lubię :)
    Wiosno...gdzie jesteś...czekamy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryż na mleku robię inaczej, nie smażę ryżu, i nie daję śmietanki na koniec. Po prostu gotuję ryż z mlekiem ;) Tutaj ryż smakuje inaczej,dzięki podsmażeniu go na maśle ;)

      Usuń
    2. Ryż przesmażam, ale śmietanki nie daję :) Mój mąż nie smaży ryżu, ale daje śmietankę :)
      Zrobił mi się miks rodzinny Twojego przepisu ;)
      Z naszych dwóch - Ty masz jeden ;)

      Usuń
  8. Bardzo chętnie zjadłabym truskawkowe risotto:) Uwielbiam truskawki. Szkoda, że sezon truskawkowy jest taki krótki. Myślę, oczywiście, o polskich owocach z gruntu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, za krótki, zdecydowanie. Jeszcze teraz wczesne truskawki mają być nieudane:(

      Usuń
  9. Pycha, uwielbiam ryż na słodko :D I już nie mogę się doczekać sezonu truskawkowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryż na słodko to mój tajny sposób na obiadowy poprawiacz humoru:)

      Usuń
  10. Słyszałam o takim risotto, ale nigdy nie robiłam sama.
    Musi pysznie smakować. Spróbuję kiedyś. Moja mama robi podobne.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. omom lecę po śmietankę i truskawki:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne na pożywny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze tylko musimy poczekać na truskawki i robimy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oby nie za długo czekać na te nasze owoce:)

      Usuń
  14. ryż z truskawkami, o mamooo! wspomnienie dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. no już niedługo sezon truskawkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Truskawki i ryż😂😁😀 pychota.
    Narobiłaś mi niesamowitego smaka
    Pozdrawiam​
    zolza73.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Risotto bardzo lubię, ale zostanę przy wersjach wytrawnych. Nie lubię mieszanek ryżu lub makaronu z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam złe wspomnienia z ryżem na słodko ze śmietaną:P

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe danie. Lubię ryż na słodko. Z owocami również :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zjadłabym, lubię słodkie obiady ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. może przywołasz prawdziwą wiosne:)

    OdpowiedzUsuń
  22. To ja poproszę o miseczkę tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Z utęsknieniem wyczekuje ciepłej pogody i truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Truskawki z ryżem - uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...