Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 19 maja 2017

Roladki z kurczaka i szparagów

Szparagi kocham. Chociaż nie jest to miłość łatwa. Szparagi są jak bez, który kocham tak samo mocno. Otóż te pyszne warzywa są kapryśne i sezon a nie trwa tak krótko. Pojawią się, ledwie nasycą pierwszy szparagowy głód i znów znikają. I znów trzeba czekać cały rok na pełnię smaku. Są jak przystojniak, co wpada raz do roku. Spędza z zakochaną w nim damą jedno popołudnie i znika na koniec świata. A ona rozpacza, wypłakuje za nim oczy i cierpliwie czeka na kolejne spotkanie. Oj tak, szparagi choć okropnie pysznie, są też okropnie nieuprzejme. Bo wiele obiecują, pokuszą, a potem po prostu znikają. Ale nie obrażam się na nie, tylko dzielnie i cierpliwie czekam. A sezon na nie wykorzystuję maksymalnie. Ostatnio szczególnie mi i mojej rodzinie posmakowały bardzo proste szparagowe roladki. Idealne na szybki obiad. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zawsze wychodzą. I wszystkim smakują. Nawet tym co jakoś nie mogą pokochać szparagów. Polecam je każdemu. Ten obiad ze zdjęcia to praca zespołowa. Siostra przygotowała pieczone ziemniaczki o intensywnie ziołowej nucie, ja zaś zajęłam się roladkami. Taka wspólna praca w kuchni to super pomysł na wspólne popołudnie.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki. 



Składniki:
Pęczek białych szparagów
2 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki mąki orkiszowej
200 ml bulionu ( najlepiej domowego)
Pieprz
Kurkuma,Słodka papryka,Suszony czosnek - po dużej szczypcie
Masło klarowane
Łyżeczka cukru


Do podania :
pieczone ziemniaki, ulubiona surówka



Szparagi oczyszczam, usuwam zdrewniałe części, gotuję około 7 minut w wodzie z dodatkiem cukru.
Mięso suszę i  kroję na 4 płaty, a je następnie rozcinam nie do końca -jak na sznycle. Kurczaka  posypuję pieprzem, papryką, kurkumą  i czosnkiem.
Większe szparagi przekrajam na połowę. Na środek płatów mięsa kładę szparagi, zwijam roladki, panieruję w mące i spinam wykałaczkami. Roladki smażę na rozgrzanym maśle do zrumienienia- około 5 minut. a następnie podlewam bulionem i duszę 25 minut.
Podaję z ziemniakami z piekarnika.







34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. witaj w klubie szparagożerców :)

      Usuń
  2. Białych szparagów jeszcze nie jadłam w tym roku :D A danie prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szparagi, a te roladki zapowiadają się mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe roladki - nigdy takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My zdecydowanie możemy żyć bez szparagów :P Jak ich ktoś nam nie przygotuje to same nie kupimy i nie zjemy :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Szparagi jadłam dwa razy w życiu - nie powaliły mnie smakiem. Bez rewelacji :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znam wiele osób, którym nie smakują. Także to trudna miłość :)

      Usuń
  7. Szparagi jadłam tylko raz w życiu, w sumie nie pamiętam ich smaku.
    Pomysłowy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam roladek w połączeniu ze szparagami,chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie takim ,,przystojniakiem" jest bób, chociaż on pozostaje przy boku trochę dłużej ;D Za białymi szparagami nie przepadam, ale w połączeniu z takimi roladkami pewnie by mi posmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczak z niespodzianką. No, fajnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też ubóstwiam szparagi. Ostatnio przygotowuję z nich sos do makaronu gryczanego. Filetów ze szparagami jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności, uwielbiam szparagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szparagi! Dzisiaj je dorwę.
    Jeszcze nie jadłam w tym sezonie, a uwielbiam.
    Twoja inspiracja kusi.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam kiedyś, tyle, że z zielonymi szparagami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...