Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 16 maja 2017

Islandzkie śniadanie

Co na Islandii jada się na śniadanie? Nasze pierwsze skojarzenie- coś ciepłego, konkretnego i sycącego. W końcu tam zimno, ponuro, trzeba solidnie napalić w swoim piecu zwanym brzuchem. Nie tam skromne kanapeczki z awokado, ani zimne smoothie z mrożonym bananem. A coś co doda sił i energii by w ogóle wyjść z domu. Może ryba? Tak, na Islandii ryb je się sporo, jak to na wyspie. Jaka ryba? A może by tak sfermentowany rekin o wdzięcznej nazwie Hakarl. Takie kawałki mięsa co solidną porcję czasu odpoczywały pod ziemią. Po procesie fermentacji rekin pozbywał się szkodliwych toksyn, a także nabierał wyrafinowanego smaku. Coś jak połączenie starego materaca z uroczym zapachem zawartości pieluszki maluszka. Poezja smaków. Jedno trzeba przyznać- taka mieszanka z pewnością potrafi nieźle rozbudzić,nawet największego śpiocha. Owy rekin może pochodzić z brzucha, wtedy mięso jest nieco zbite i czerwone. Na resztę mówi się Skyr. Cóż to jest ten skyr? Skyr oznacza jogurt, dlatego też ta nazwa sugeruje, że takie mięso będzie rozlazłe już nieco w formie i treści. 
Skyr. Islandczycy chętnie jedzą go na śniadanie. Ale nie, nie tego rekina. A po prostu skyr jako jogurt. Tak, tak, potomkowie Wikingów na śniadanie jedzą jogurt. Zaskoczeni? Ja też byłam zaskoczona kiedy w pewnym markecie znalazłam jogurt typu islandzkiego. Turecki, grecki, bałkański,ale islandzki? Z ciekawości kupiłam jedno opakowanie, potem następne i następne. I teraz jadam je regularnie. Po islandzku właśnie. 
Czym islandzki jogurt różni się od tradycyjnego? Jest bardzo, bardzo gęsty i treściwy. Przypomina w smaku nieco twarożek. Jest delikatny, nie czuć goryczki typowej dla jogurtów. No i ta bardzo gęsta konsystencja, mi osobiście bardzo pasuje, bo nie lubię rzadkich jogurtów. Na Islandii Skyr ma wiele, wiele smaków. Ja jak na razie trafiłam na dwie odmiany-malina-żurawina i jagoda-bez. Czekam na więcej. 
No dobrze, ale jak jeść ten Skyr? Najprościej pewnie wziąć łyżeczkę i wyjść z opakowania. Ale to za proste. Również dla mieszkańców Islandii. Oni na śniadanie skyrową owsiankę. Prosto, zdrowo i jak pysznie. Przygotowanie tego śniadania to ledwie parę minut, a naprawdę dostarczy Wam wszystkiego co najlepsze na początek dnia. To co, przenosimy się na Islandię?
Składniki:

Składniki:

4 czubate łyżki płatków owsianych
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Łyżka miodu lipowego
200 gramów jogurtu islandzkiego Skyr
Kilka truskawek


Płatki owsiane zalewam wodą, dodaję sól i cynamon. Gotuję aż płatki zmiękną, dodaję miód. 
Płatki łączę z jogurtem. Na wierzchu układam plasterki truskawek. I gotowe. 

55 komentarzy:

  1. Nigdy nie widziałam u nas islandzkiego jogurtu, a może najzwyczajniej nie zwróciłam na niego uwagi. Przy okazji następnych zakupów będę czujna. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w Biedronce można je kupić:)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź:)

      Usuń
  2. Widziałam je w sklepie, ale podejrzewam, że dla mnie byłyby za słdkie i wolę inne jogurty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słodkie nie są o dziwo, sama nie lubię smakowych, ale te są naprawdę dobre;)

      Usuń
  3. Jadłyśmy ten z czarnym bzem :) Pychotka :) Równie bardzo nam smakuje co jagodowy z Piątnicy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. malinowy też polecam,ale bez naprawdę jest pyszny :)

      Usuń
  4. Nie spotkałam się z tym jogurtem, albo nie zwróciłam na niego uwagi - poszukam i chętnie posmakuję :)
    Mięso z rekina mnie ciekawi, ale nie miałam okazji skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie polecam, tego konkretnie. Ponoć sami Islandczycy go nie jedzą, ale kuszą turystów. Odważni jedzą ;)

      Usuń
    2. Ja jestem odważna ;) Zaczęłabym od wąchania ;)

      Usuń
    3. właśnie zapach odstrasza najbardziej:)

      Usuń
  5. Wprost przepadam za takimi śniadaniami
    Super propozycja. Koniecznie do przetestowania.
    To musi smakować obłędnie. Chciałoby się od razu spróbować najlepiej. O słowo "skyr" nic mi dotąd nie mówiło.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie, jogurt można kupić w Biedronce od paru tygodni ;)

      Usuń
  6. O Skyrze niedawno usłyszałam i też mnie bardzo zaciekawił :D Twoja recenzja i ta pyszna propozycja śniadania mnie przekonała i na pewno sobie niedługo zakupię ten islandzki przysmak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Takie śniadania to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa jestem smaku tego jogurtu :) Lubię takie połączenie z płatkami owsianymi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak przeczytałam tytuł,to nie wiem dlaczego pomyślałam o Angielskim śniadaniu,tych kiełbasach..ehh a tu proszę owsianka,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, bardzo pomysłowe śniadanko i do tego jakie pyszne :)
    O widzisz, ja też myślałam, że w takich zimnych krajach jedzą ciepłe posiłki szczególnie na śniadanie, a tu miłe zaskoczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. smakowite śniadanie, nasze smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie, ale cały problem tkwi w tym, że już sama nazwa "owsianka" nie do końca mnie przekonuje ;)
    Ps. Piszesz gdzieś bardziej prywatnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://sweetcruel.wordpress.com/
      :)

      Usuń
  13. Hahahaha, surprise!
    Myślałam, ze po tym wstępie o rekinie przygotowałaś właśnie jego, bądź jakąś inną rybę. A to ci niespodzianka.
    Tez kupiłam te jogurty, różowy jeszcze czeka na konsumpcję. xD

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne śniadanko w moim stylu -:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Treściwy jak twarożek, bo to powinien być jogurtopodobny, ale jednak twarożek. No chyba, że na polskim rynku jedyne, czego możemy się spodziewać to skyropodobny jogurt.
    Niedługo zamierzam spróbować naturalnego skyru (bez owoców) w jego naturalnym środowisku. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...