Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 15 marca 2017

Piernikowa manna z suszoną śliwką

Jako, że pogoda płata figle, i zamiast wiosny mamy wciąż zimową aurę, proponuję piernikową mannę. Moje śniadanie dostosowało się do porannego przymrozku za oknem. Co prawda ostatni dzień był wyjątkowo słoneczny,ale jednak nie tak ciepły, jak powinien być w połowie marca. Mam jednak cichą, bardzo cichą nadzieję, że nastąpi jakiś zwrot, bo zimowych ubrań mam już serdecznie dość. Marzą mi się długie spacery, leniwe popołudnia z książką  w parku i śniadania w skąpanej słońcem kuchni. Na razie to jedynie moje marzenia. Jak mamy słońce, to na morzu sztorm, czyli nawet jak termometr szaleje i pokazuje zachwycające plus 9, to odczuwa się minus jeden. Na szczęście od czego są pyszne śniadania, śniadanie jak deser. Słodkie, choć bez grama cukru. Pożywne, dodające zdrowej porcji energii. Zimowe, chociaż ten kokos niezwykle kojarzy się już latem. Takie pomieszanie z poplątaniem, w sam raz na środę.


Składniki:
200 ml mleka
5-6 łyżek kaszy manny
4 suszone śliwki
Łyżeczka kakao
Po szczypcie cynamonu, imbiru, kardamonu i mielonych goździków
Łyżka miodu
Płatki kokosa


W garnuszku podgrzewam mleko-zostawiam 2 łyżki na później. Gdy mleko się podgrzeje wsypuję kaszę mannę. Z mlekiem łączę kakao i przyprawy. Dodaję do kaszy, gdy zaczyna robić się gęsta, gotuję około 5 minut.
Śliwki zalewam wrzątkiem, kroje na mniejsze kawałki, dodaję do manny i mieszam razem z miodem. Mannę posypuję płatkami kokosa.





Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex
W sklepie Agnex czeka na Was 5 % rabatu na hasło Zdrowe-Bakalie

63 komentarze:

  1. No właśnie ta pogoda bardzo kaprysi, eh a takie śniadanko na strat jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Kakao, suszone śliwki oraz przyprawy korzenne - i już mnie kupiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam już się marzy wbić w wiosenny płaszczyk i nie nakładać na siebie tony ubrań xD Ale piernikowe smaki takie jak te to możemy jeść nawet i latem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś próbowałam-zwabiona słońcem,ale wiatr kazał mi przemyśleć wiosenny płaszczyk;)

      Usuń
  4. Wszystko mi pasuje poza manną. To trauma z dzieciństwa, ale np z jaglanymi płatkami będzie super. Pomysł świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kocham mannę, miłe wspomnienia mam z dzieciństwa ;)

      Usuń
  5. U mnie ostatnio manna rządzi śniadaniowo. Ale takiej jak Twoja nie robiłam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piernikowe smaki genialnie komponują się z suszoną śliwką. To mi się podoba! Z chęcią spróbuję. Mannę lubię :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już nie jadłam kaszy manny, a w takiej wersji to nigdy - wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też królują jeszcze takie śniadania na rozgrzanie :D Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O rety, taka kasza manna musi być super pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szukam właśnie takich "papek" na moje śniadania na wynos:) Do tej pory już od dawna w sumie zabierałam koktajl w słoiku ale czuję że potrzebuję odmiany.
    Czas zastąpić je owsiankami, budyńkami i kaszottami:)
    Kasza manna to moje wspomnienie dzieciństwa, ciekawe czy wyjdzie równie pyszna na mleku roślinnym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno, często robię mannę na mleku migdałowym czy kokosowym:)

      Usuń
  12. Brzmi bardzo ciekawie i napewno jest super rozgrzewające szczególnie na zimniejsze i mroźne dni.

    OdpowiedzUsuń
  13. To wygląda idealnie !
    Musze kupić kaszę manną.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smacznie! Mam nadzieję, że już niedługo będę mogła pałaszować swoje kolorowe śniadania wygrzewając się w słoneczku, a nie obserwują szalejąca za oknem wichurę, deszcz czy myśląc o tym, że zaraz msuze wyjść na to zimno :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Lenuś moja miła poleć nam jakieś dobre knajpy do zarcia w Gdańsku D: najlepiej starówka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mandu-koniecznie. To jest na Starówce, super pierogi-koniecznie spróbuj tych z marchewką i masłem orzechowym ;) Nie zrażaj się kolejką tylko. Super jest też nasz bar mleczny Turystyczny-przepysznie i domowo. ;)

      Usuń
  16. To musi byc naprawdę ciekawy smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. ooo ja wpadam do Ciebie na porcję- taką podwójną:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie przepadam za piernikiem i za duszoną śliwką też, więc danie nie dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo apetycznie wygląda to pomieszanie z poplątaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z pewnością smakuje równie dobrze, jak się prezentuje :-)

    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie do mnie dotarło, że od lat nie jadłam już kaszy manny. Muszę to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Smaczny przepis, spodobał mi się

    OdpowiedzUsuń
  23. To musi być pyszne. Podoba mi się takie połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  24. Smaczne śniadanko by było. ;3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...