Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 17 marca 2017

Pasta jajeczna z awokado

Znów śniadaniowe klimaty. Tym razem jednak nie na słodko, będzie za to pyszna pasta jajeczna z awokado. Bardzo prosta, idealna na kanapki, zarówno te jedzone w domu, jak i zabierane z sobą do pracy. I do tego pełne zdrowia. Awokado jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Oczywiście to kwestia dyskusyjna-smak. Znam takich, którzy plują na sam widok tego cudownego zielonego skarbu natury. Że mdłe, tłuste i nijakie w smaku. Ale wystarczy odpowiednio je doprawić, parę dodatków i zamieniamy nielubiany smak w coś wyjątkowego. Taką pastę przygotowałam sobie dziś na śniadanie. Świetnie urozmaiciła poranne kanapki. I do tego przygotowanie tej pysznej pasty, trwa dosłownie parę chwil. Nie zaburzy więc porannego, napiętego harmonogramu. Gwarantuję ,że po takim śniadaniu będziecie odpowiednio najedzeni, ale nie przeciążeni, miło zaczniecie dzień i jakoś tak będziecie bliżej wiosny. Po dwóch przyjemnie słonecznych dniach, na weekend robi się szaro. W planie deszcz, i deszcz ze śniegiem. Także standardowo.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki. 



Składniki:
1 awokado
2 małe jajka
Duża garść szczypiorku
Garść natki pietruszki
Słodka papryka-szczypta
Papryka wędzona - szczypta
2 łyżki gęstego jogurtu
Sól
Pieprz

Jajka gotuję na półmiękko-około 6 minut od zagotowania się wody, obieram je ze skorupki i kroję w drobną kostkę.
Awokado obieram, usuwam pestkę, kroję w kostkę, siekam pietruszkę i szczypiorek. Wszystkie składniki łącze i krótko miksuję. Doprawiam solą, pieprzem i obiema paprykami, dodaję jogurt, mieszam. Pastę podałam z żytnim chlebem z żurawiną.



46 komentarzy:

  1. Pycha. Bardzo lubię takie pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno była pyszna :)
    Nie mogę się już doczekać, aż w moim ogródku wyrośnie szczypiorek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już kiedyś. Świetne połącznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Ja pastę jajeczną najczęściej robię w wersji klasycznej - ale ta z awokado jest bardzo ciekawa i zdrowa. A jaki kolor ma wiosenny :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam!
    PS. Mam taką samą miseczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te miseczki rządzą, są śliczne:)

      Usuń
  6. My taką pastę dość często robimy na obiad, bo z ziemniaczkami też smakuje genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio moja siostra zrobiła pastę awokado, tuńczykiem i czerwoną cebulką. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. zdecydowanie moje smaki! bardo lubię pastę z tych składników:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam pasty jajecznej z awokado - w ogóle dawno nie jadłam pasty jajecznej :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawde mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałam awokado na kanapkach. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. w takiej wersji jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co jakiś czas przygotowuję podobną pastę, ale dodaję do niej drobno pokrojonego pomidora. Bardzo lubimy to smarowidełko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pasty jajeczne kocha,chociaż z awokado jeszcze nie próbowałam...Muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Awokado lubię w każdej postaci, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię takie pasty. :-) Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię jajka. Robię je na różne sposoby. Twoja propozycja na pyszną pastę podoba mi się, bo lubię również awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam i bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cóż za pyszności! Sprawię sobie takie śniadanko w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie!
    To jedna z moich ulubionych past.

    OdpowiedzUsuń
  20. Akurat mam w lodówce awokado. Przypadek? xD

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam połączenie awokado z jajkiem. Taka pyszna pasta gości też często na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  22. potwierdzam, pyszne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Robię podobną - z odrobiną czosneczku - na zdrowie ;)
    Tak, ładny tydzień i deszczowy weekend to standard...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...