Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 13 marca 2017

Kotlety z indyka z serem i chrzanem

W piątkowy poranek obudziłam się przerażona. Śniło mi się, że już był poniedziałkowy poranek, co znaczyłoby,że przespałam cały weekend. Owszem, po męczącym tygodniu  w pracy ta opcja nie wydawała się aż tak zła, ale zdecydowanie wolałabym by czas nie leciał tak szybko. Na szczęście całość okazała się tylko złym snem. Niestety, dziś rano okazało się, że weekend minął jak krótka drzemka. Jak zwykle, minął zdecydowanie za szybko. Zostały kulinarne wspomnienia, sobotnich kotletów z indyka. W środku kotletów czekała niespodzianka, chrzan i żółty ser. Mało oczywiste zestawienie, ale jakie pyszne. Kotlety wyszły niezwykle wręcz soczyste, i ciekawe w smaku. Nieco ostre dzięki chrzanowi, jak i delikatne. Do tego robi się je bardzo prosto i naprawdę szybko. Wspaniale będą pasować na obiad w zabieganym tygodniu. Ja z pewnością będę przygotowywać je częściej.
Nie zapeszam,ale na kwadrans cały wyszło słońce. Mam nadzieję,że ten stan utrzyma się do momentu końca pracy i będę mogła nacieszyć duszę i ciało, odrobiną mroźnego słońca. Tak, tak, u mnie dziś ledwo 1 stopień. Jak się doda wiatr, czuje się mróz.


Składniki:
 1 pierś z indyka
2 łyżeczki ostrego chrzanu
4 plasterki sera żółtego ( łagodny, najlepiej Gouda)
2 łyżeczki mąki orkiszowej
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka granulowanego czosnku
Mąka orkiszowa do panierowania
Masło klarowane do smażenia
Sól
Pieprz


Mięso czyszczę papierowym ręcznikiem i  dzielę na 4 kawałki, w środku robię kieszonkę. Mięso posypuję solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Do kieszonka wkładam  po pół łyżeczki chrzanu i plasterku sera. Kotlety zostawiam na kwadrans w lodówce. Po tym czasie panieruję je w mące i wkładam na rozgrzane masło. Smażę około 5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Dopiekam około 10 minut w piekarniku w 175 stopniach. Podaję z kuskusem i pomidorami.

56 komentarzy:

  1. Niestety, ale właśnie weekend mija zbyt szybko :) Nic na to nie poradzimy, chociaż możemy ubolewać. Bardzo lubię ser w kotletach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chrzan lubię, u mnie w kuchni jest zawsze ostro :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, że dzisiaj miałam bardzo podobne na obiadek. Tyle, że bez chrzanu. Mięso z indyka jest bardzo delikatne. Lubię takie propozycje.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie byłoby przespać weekend xD Kotleciki jak marzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, bardzo apetyczne kotleciki, a jeśli z chrzanem to już prawie jak na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o właśnie, nieco wielkanocnie ;)

      Usuń
  6. Nie jadłam nigdy takich chrzanowych kotletów :) Jak marynuję mięso, to daję zazwyczaj musztardę. Ale lubię jeść pieczenie (z indyka czy schabu) z chrzanem, więc spróbuję w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się taka propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe smaki. Chrzan lubię i indyka również, więc obiad w sam raz dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to pysznie wygląda! Chyba w przyszły weekend będę eksperymentować w kuchni :D Zgadzam się, straszne szybko czas leci, a już na pewno weekendy uciekają przez palce. Jednak pocieszam się myślą, że... jeszcze 4 dni do weekendu :D grunt to pozytywne nastawienie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa obiadowa propozycja. Takiego farszu nigdy nie próbowałam. Chrzan ze słoiczka? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie ser i chrzan. Myślę, że pasuje do mięsa indyczego, które jest z reguły mało wyraziste :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy obiad :) Lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  13. Chrzan w tym daniu brzmi fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja chrzanu akurat nie lubię, ale muszę przyznać, że jest bardzo zdrowy tak jak mięso z indyka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny, ciekawy przepis na pyszne kotlety. Z tym chrzanem muszą smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie bym zjadła takiego kotlecika :-) Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. fajna propozycja na obiad

    OdpowiedzUsuń
  18. super wygląda taki obiadek :) bardzo apetyczny

    PS w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Brzmi znakomicie :D :D Muszę wypróbować :D

    Pozdrawiam :D
    Jagoda z mrsblueberry3.blogspot.com :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Brzmi przepysznie ;) Właśnie w zamrażarce mam indyka..chyba wykorzystam Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...