Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 16 lutego 2017

Orkiszowo-Jogurtowe scones z rokitnikiem

Znów mi się to zdarzyło. Jedni byliby wściekli, ale ja zwęszyłam w tym przypadku okazję. Obudziłam się kwadrans przed budzikiem. Poczułam więc okazję by przygotować coś pysznego na śniadanie. Zamiast owsianek i innych płatków, zachciało mi się porannego pieczenia. Drożdżowe bułeczki odpadały. Za dużo przy nich zamieszania, upiekłby się pewnie gdy byłabym już przy swoim biurku w pracy, a do tego nie miałam drożdży,czyli strategicznego składnika. Zamiast więc  tradycyjnych bułeczek, zabrałam się za błyskawiczne scones. Przygotowanie to ledwie 8 minut. Potem scones się pieką, a ja udałam się na sesję jogi. I po chwili,jadłam moje bułeczki z dużym kubkiem kakao i kawałkami mango. Moje scones są idealne na leniwe poranki. I te zabiegane również,bo robią się bardzo szybko. Wartościowa mąka orkiszowa, jogurt i dżem z rokitnika. Rokitnik to skarbnica witaminy C, tak potrzebnej w sezonie zimowym, nie tylko wzmacnia odporność, ale i dodaje energii. Orkiszowe scones z dżemem z rokitnika to cudowny sposób na początek dnia. Mięciutkie, delikatne, zdrowe, pełne smaku. Egzotyczny kokos i dawka goryczki z rokitnika. Musicie je spróbować, upieczcie je na weekendowe śniadanie. Na pewno je pokochacie tak jak ja.
A tymczasem rozkoszuję się tym,że jutro piątek. Co prawda cały dzień miałam wrażenie,że piątek nastał już dziś i trudno mi było przyjąć do wiadomości,że to dopiero jutro,ale już niedługo. Już za moment wyczekany weekend, i chwila oddechu.



Składniki na 8 bułeczek:
150 gramów jogurtu naturalnego
1 duże jajko
Pełna szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3 łyżki wiórków kokosowych
25 dg masła
1 łyżka proszku do pieczenia
Skórka z połowy cytryny
3 łyżki kokosowego cukru
8 łyżek dżemu Łowicz 100 % Rokitnik


W misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia,wiórkami, cukrem i skórką z cytryny.
Dodaję jajko i jogurt, na koniec posiekane masło. Łączę składniki-robić to należy bardzo szybko,nie musi być bardzo dokładnie. Zagniatam ciasto, formuję kwadrat, dzielę go na 8 części. W środku każdej robię z boku nacięcie nożem, wkładam tam po łyżce dżemu z rokitnika, zlepiam.  Bułeczki przekładam na blachę, wyłożona papierem do pieczenia i piekę 18-20 minut.





Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

53 komentarze:

  1. Zapowiada się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam scones, ale wyglądają świetnie i muszą pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam scones, Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poranne pieczenia? Podziwiam. Ja się jakoś rano chyba do tego nie mogłabym zabrać, niestety. A tu takie pyszności przygotowałaś. To coś dla mnie! Bardzo mi się podoba. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie bułeczki na śniadanie to sama przyjemność

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam i nie robiłam ale wyglądają po prostu pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie szybkie przepisy. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie zwęszona okazja :D Scones uwielbiam, a w takim wydaniu nigdy ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie :-) Chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też bym zjadła takie scones na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne śniadanie, dżemy Łowicz są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Żebym patrzyła na same zdjęcia, to pomyślałabym, że to jakaś panierowana pierś z kurczaka czy co ;p wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja rokitnika pokochałam, dżem w tej wersji jest cudny :) Z Twoimi scones smakuje na pewno jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierwszy raz słyszę o scones. Chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj,to angielskie,śniadaniowe bułeczki:)

      Usuń
  15. Takich scones jeszcze nie jadłam, kusisz bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno już nie jadłam scones, ale Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...