Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 21 lutego 2017

Kurczak w miodzie i musztardzie

Co dziś na obiad? To pytanie często się pojawia w moim domu. Najczęściej musi być po prostu szybko i pożywnie. A już szczególnie w  wyjątkowo pracowitym tygodniu . Każdy dzień bywa istnym maratonem,spraw do załatwienia, oczywiście wszystko na wczoraj. Do domu wracam później niż zwykle, do tego dwa razy bardziej zmęczona niż zwykle. Dlatego też obiady muszą być proste, smaczne i bardzo,bardzo szybkie. Stąd też przepis na pierś z kurczaka w pysznej marynacie miodowo-musztardowej, którą zrobiłam drugi raz w ciągu jednego tygodnia. Połączenie dwóch różnych smaków-słodkiego i ostrego, nadało mięsu z kurczaka nowego wyrazu. Do tego całe danie robi się błyskawicznie,tyle co marynatę. Kiedy mięso się piecze, wystarczy ugotować ryż. W międzyczasie można zaś odpocząć, albo wręcz przeciwnie, nadrobić domowe zaległości. Wybór należy do Was. Ja zdecydowanie wybieram relaks. Tak powinno zaczynać się w końcu nowy tydzień.


Składniki:
1 duża pierś z kurczaka ( 70 dg)
3 łyżki miodu lipowego
2 pełne łyżki musztardy rosyjskiej
Sól
Pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Łyżka klarowanego masła

W miseczce ukręcam olej z miodem i musztardą, dodaję sól i pieprz. Marynatą dokładnie smaruję mięso z kurczaka, odkładam na kwadrans do lodówki. Po tym czasie przekładam do żaroodpornego naczynia i piekę 40 minut w 180 stopniach, W połowie pieczenia mięso posypuję wiórkami klarowanego masła. Ja kurczaka podałam z ryżem i surówką z marchewki.


47 komentarzy:

  1. Relaks wybieram, wybieram relaks. Z kurczakiem z dostawą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat jadłam kiedyś schab w miodzie i musztardzie i był przepyszny, także wierzę, że i ta propozycja jest godna polecenia. Mniam! Pyszności. Pozdrowionka cieplutkie. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No dobra, namówiłaś mnie, idę po tą musztardę, bo nie mam akurat w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym w międzyczasie przygotowała jeszcze jakąś surówkę, żeby było zdrowiej :) ale pomysł z tą marynata mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surówka z marchewki była-jest to napisane;) Obiad bez warzyw się nie liczy;)

      Usuń
  5. Od jakiegoś czasu marzę by spróbować kurczaka w miodzie. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bardzo apetycznie. Uwielbiam kurczaka w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za miodem nie przepadamy ale takie połączenie może być ciekawe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marynata bardzo ciekawa. A danie bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale bym takie zjadła.. jak tylko w maju skończę szkołę, biorę się za rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych- bo i makaron z serem do nich nie zaliczam

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak: uwielbiam musztardowo-miodową marynatę do mięsa! Najczęściej tak marynuję mięso do pieczenia lub grillowania :) Wyśmienite także na kanapki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczak w miodzie smakuje obłędnie. Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. No, na pewno jest pyszny, bo ja często robię szaszłyki z piersi kurczaka w marynacie miodowej - są obłędne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy innego niż lipowy, miodu można użyć do tej marynaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, można ;) ja miałam lipowy otwarty po prostu, a spadziowy zbyt wyrazisty mi się wydawał,więc wzięłam lipowy;)

      Usuń
  14. Moja teściowa dodaje musztardy do kurczaka i jest bardzo pyszny. Polecę jej jeszcze miód. Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam kurczaka pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dobra marynata to gwarancja smakowego sukcesu;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie danie jak najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale ja tęsknie za smakiem musztardy, ajć tak ja lubiłam a teraz nie mogę. Ale danko wygląda bardzo ajnie

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis jest banalny, a smak idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Podoba mi się taki patent na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...