Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 13 stycznia 2017

Piwny piernik z marmoladą

Tak, wiem,że jest po Świętach. Ale dla mnie cały rok jest dobrym czasem na pierniki. Nic na to nie poradzę. Tak po prostu jest. A już na pewno czas karnawału, to taki okres,kiedy piernik na stole nie gorszy wszystkich. Ja ten piernik przygotowałam na pierwszy tydzień Nowego Roku. Smakował wyjątkowo, po prostu wspaniale. Ciasto jest bardzo wyraźne w smaku, mięciutkie, i aromatyczne. Kusi przyprawami i karmelowym posmakiem,dzięki piwnemu dodatkowi. Przyznaję, w życiu nie wypiłam piwa. Nie, raz piłam zupę piwną. Ale to było gotowane piwo,więc chyba się nie liczy. W każdym razie nie znam się kompletnie na alkoholach, stałam więc w sklepie i jak dziecko w fabryce zabawek,nie wiedziałam co wybrać. Musiałam dzwonić do siostry i pytać, które piwo będzie najlepsze. Doradziła by wziąć Portera. To był dobry wybór. Ciemne, słodkie, dodało piernikowi ciekawego smaku. I wspaniale je spulchniło. Zniknęło błyskawicznie.
Jak uwielbiam jeść, tak przy tej grypie straciłam apetyt, Chwilowo nic mi nie smakuje. Mam nadzieję,że to stan przejściowy, który szybko odejdzie w zapomnienie. A na razie wspominam boski smak piernika.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki



Składniki:
300 ml ciemnego piwa ( najlepszy będzie Porter)
400 gramów mąki pszennej 650
100 ml oleju rzepakowego
125 ml miodu wielokwiatowego
Duża łyżka cukru
3 jajka
2 łyżki domowej przyprawy do piernika
Czubata łyżka cynamonu
2 łyżki kakao
Czubata łyżka sody

Do przełożenia
6-7 łyżek marmolady Jamar

Polewa
80 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Łyżeczka masła

Dodatkowo:
Bułka tarta i masła do formy
Czekoladowe ozdoby do dekoracji

Na małym ogniu podgrzewam miód z piwem. Gotuję mieszankę przez 5-6 minut.  Chwilę studzę.
Jajka ucieram z cukrem, dodaję olej i lekko przestudzoną mieszankę miodowo-piwną.
Przesiewam mąkę razem z kakao, sodą i przyprawami. Łączę obie masy, dokładnie ucieram.


Ciasto wylewam do keksówki,posmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piekę piernik przez 45 minut w 185 stopniach. Zostawiam do przestudzenia.
Wystudzony piernik kroję na pół, smaruję marmoladą Jamar, przykrywam drugą częścią ciasta. Chwilę chłodzę.

W garnuszku roztapiam czekoladę z masłem i mlekiem, polewam nią ciasto, Zostawiam do zastygnięcia czekolady, dowolnie dekoruję.




72 komentarze:

  1. wspaniały! na piwie jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierniki, takiego jeszcze nie robiłam i nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robilam piernika czy innego ciasta/plackow na piwie - nie lubie jego smaku i aromatu. Ale karmelowy aromat i spulchnienie kusza :)
    Swoja droga, takze kocham pierniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piwa nie piję, w ogóle alkoholu nie znoszę bo mi śmierdzi ;) ale tutaj smak znika, zostaje tylko przyjemny karmelowy posmak;)

      Usuń
  4. na piwie to i ja jeszcze nie miałam okazji robić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie udekorowany piernik! Ależ wspaniale wygląda. Na piwie żadnych wypieków jeszcze nie próbowałam robić. Fajna sprawa!
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My spokojnie piernik możemy wcinać przez cały rok :-P Ten Twój to nawet latem by nam smakował :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nigdy nie jadłam ciasta z dodatkiem piwa, ale Twój piernik wygląda smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja raz robiłam rogaliki morelowe na piwie,a to był drugi wypiek z piwem;)

      Usuń
  8. pyszny i piękny ten piernik:) Jeśli chodzi o piwo, to guinness albo inne ciemne piwo też się sprawdzi;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O takim pierniczku nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety za piernikami nie przepadam, ale wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na takie dobre ciasto każda pora jest dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż nabrałam apetytu na coś słodkiego od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja również mogłabym jeść piernika cały rok, pora roku mi nie przeszkadza :p a takiego na piwie jeszcze nie próbowałam, ale bardzo mnie nim zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To ja poproszę kawałek. Lubię takie piernikowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko, zjadłabym :D Zdrówka życzę!

    OdpowiedzUsuń
  16. O losie - ja chcę jeść takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rożne pierniki piekłam i jadłam ale z piwem jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam pierniki i też cieszę się nimi całą zimę.

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi być przepyszny! Będę musiała koniecznie skorzystać z tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  20. porter jest dobry:D i do picia i w ciastach:D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja pierniki mogłabym jeść przez cały rok :D Z dodatkiem piwa musi ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zdrowia! Piękny piernik! Tez lubię go jeść cały rok:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piernik na porterku Mniam Mysle ze jest super Do tego herbatka i troche spokoju.... ach cudownie Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja tam nawet lubię zjeść piernik albo ciasteczka piernikowe nawet już po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda bardzo apetycznie i chętnie skuszę się na kawałeczek do kawki. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  26. również jestem wielbicielką pierników, a takiej piwnej wersji jeszcze nie jadłam. z chęcią bym sprobowała :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ciekawy dodatek z piwem :) takiego piernika jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  28. Om! Uwielbiam pierniki. Ja na weekend odwiedziałam rodziców więc zajadam się szarlotką <3

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  29. Piwnego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  30. nie spotkałam się z takim piernikiem!
    Ale piwo na pewno nadało mu świetnego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Piernika w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam piernika ! chętnie bym przekąsiła takiego do herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie ma nieodpowiedniej pory na pierniki :) One zawsze smakują super i są mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale apetycznie wygląda , nie wiedziałam że pierniki piecze się na piwie.

    OdpowiedzUsuń
  35. Przepis jak na zamówienie. 😉 Akurat mam ciemne, lekko już zakurzone piwo, które czekało na jakiś dobry pomysł. A na pierniki zawsze jest dobry czas! 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...