Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 26 stycznia 2017

Pieczony omlet z przyprawami,bananem i dżemem z rokitnika

Ostatnio znów wstałam przed budzikiem, konkretnie wstałam kwadrans przed dźwiękiem szumiącego lasu. Dla mnie był to oczywisty znak-dziś zamiast jogurtu będzie pyszne śniadanie, trochę dłużej szykowane.  Od miesiąca, nie, od dwóch, nie jadłam omletu. Nie wiem dlaczego? W każdym razie postanowiłam nadrobić to niedopatrzenie. Wymyśliłam sobie pieczony omlet. Dlaczego? Bo szykuje się go błyskawicznie, a kiedy się piecze, nie trzeba przy nim czuwać, tak jak przy tym smażonym. Można więc śmiało wstawić omlet do piekarnika i iść szykować się na spotkanie nowego dnia. W moim przypadku była to sesja porannej jogi dla lepszej koncentracji i prasowanie fartucha lekarskiego dla mojego brata, który odwiedzał oddział pediatryczny w ramach zajęć. Kiedy ja byłam zajęta, omlet pięknie się upiekł. Pachniał przepięknie, tak pięknie,że obudził moją siostrę, która załapała się na kawałeczek. Kawałeczek, bo chociaż ją lubię, to nie chciałam za bardzo dzielić się tym śniadaniowym cudem. Delikatny omlet, ale intensywny w smaku dzięki przyprawom, bardzo zimowymi, i bardzo rozgrzewającymi. Nie dodałam cukru,więc  porcję zdrowej porannej energii dały banany. A dżem z rokitnika o lekko kwaskowatym smaku dostarczył dawkę witaminy C i zrównoważył słodycz banana. Efekt? Genialny.


Składniki:
2 średnie jajka
2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
100 ml mleka
Pół łyżeczki cynamonu
Duża szczypta kardamonu
Szczypta imbiru
Szczypta mielonych goździków
Łyżka masła
1 banan
2 łyżki dżemu z rokitnika Łowicz 100 %

Na patelni roztapiam masło, rozgrzewam piekarnika do 190 stopni.
Jajka ubijam z mlekiem, dodaję mąkę i przyprawy, dokładnie łącze całość przy pomocy trzepaczki,by nie było grudek.
Masę wylewam na patelnię, wkładam ją do piekarnika-ważne by patelnia nie miała plastikowej rączki, ja korzystałam z żeliwnej. Omlet piekę przez 20 minut w 190 stopniach.
Banana kroję w plasterki, układam na omlecie, podaję z dżemem  z rokitnika.



Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

35 komentarzy:

  1. Omlet wygląda bardzo smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie omlety i jajecznice są teraz codziennością:) Bananków póki co nie mogę a szkoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bez bananów bym nie mogła przeżyć tygodnia:)

      Usuń
  3. Sesja porannej jogi w trakcie robienia śniadanka? To mi się podoba. Ostatnio mogłabym jeść omlety bez przerwy - codziennie je robię, albo na wytrawnie, albo na słodko :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tygodniu brakuje mi czasu na takie śniadania, ale w weekend uwielbiam omlety, jajecznice czy placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już nie jadłam omleta, a pieczonego to chyba nigdy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jadłam 2 raz, a piekłam sama pierwszy;)wcześniej pieczony jadłam na wakacjach w knajpce:)

      Usuń
  6. Ale smakowite śniadanko, nie odmówiłabym takiego omlecika :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmm przyznaje się bez bicia ze nie mam pojęcia jak smakuje taki drzem Ale jestem ciekawa Zastanawiam się czy w Irlandii maja jakiś odpowiednik tego drzemu Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest kwaskowaty, rokitnik nie jest słodki,ale smak ma bardzo ciekawy:)

      Usuń
  8. Omlet z bananem ! To mnie zaciekawiłaś smakiem . Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszny omlet :-D jesteśmy ciekawe jak smakuje ten dżem z rokitnika;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dżem próbowałam, bardzo smaczny a jako dodatek do omletu ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham takie omlety! Idealne na śniadanie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. W taki wydaniu omleta jeszcze nie jadlam. Brzmi niezle.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam pieczonego omleta, ale po przyprawach sądzę, że aromat przy pieczeniu musiał być nieziemski - nic dziwnego, że siostra się obudziła i podkradła kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha! Pieczony omlet to u mnie numer 1 wśród omletów :D

    OdpowiedzUsuń
  15. śniadanko pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...