Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 30 grudnia 2016

Sernik z białą czekoladą i bakaliami

Sernik. Ciasto idealne. Ciasto, które po prostu kocham miłością bezgraniczną. I chyba odwzajemnioną,bo nieskromnie mówiąc z każdym kolejnym sernikiem zbieram coraz więcej komplementów. Proponuję Wam byście Nowy Rok powitali z tym właśnie ciastem. W wersji z białą czekoladą i bakaliami. Jeżeli takim ciastem zaczyna się rok,to wiadomo,że będzie on wyjątkowo po prostu udany. Od paru lat na ten wyjątkowy dzień szykuję właśnie sernik. Samego Sylwestra nie obchodzę jakoś szczególnie. Jeżeli nie śpię to oglądam filmy, a po północy wychodzę na balkon obejrzeć pokaz fajerwerków. Jeżeli zaś śpię,to nie czuję żalu. Dużo większą uwagę przykładam do dnia następnego. 1 stycznia od wielu, wielu lat,spędzam z nosem przy radiu i słucham wyjątkowego Topu Wszech Czasów. Chociaż mogę sobie włączyć te piosenki dowolnego dnia, o dowolnej porze, to właśnie tego dnia czuję się jak dziecko, które dostało niezwykły prezent-możliwość posłuchania ukochanych piosenek i typowania która zajmie miejsca jak najbliżej podium. Do tego ten sernik. Sernik idealny. Przepyszny, kremowy, bardzo aksamitny, z wyraźnym smakiem białej czekolady. I do tego spora ilość bakalii. Sernik jest naprawdę prosty w przygotowaniu, warto tylko pamiętać by użyć dobrego twarogu i piec ciasto z naczyniem z wodą na spodzie piekarnika. Dzięki temu sernik wyjdzie na pewno wspaniały.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek,edycja sylwestrowa, bo sam sernik robi się naprawdę błyskawicznie.

                                         Życzę Wam Udanego i Pogodnego Nowego Roku. 



Składniki:
1,2 kg twarogu 3 krotnie zmielonego( u mnie wiejski twaróg)
6 dużych jajek
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania budyniu waniliowego
Mały kubeczek śmietany 12 %-250 gramów
Pół szklanki mieszanki keksowej
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru kokosowego

Dodatkowo bułka tarta i masło do formy
Czekoladowe ozdoby

W garnuszku topię białą czekoladę razem z masłem i mlekiem. Zostawiam do  przestudzenia.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem kokosowym na jasny krem. Gdy masa jest odpowiednio ukręcona dodaję partiami twaróg i dokładnie łączę go z masą jajeczną.


Do roztopionej czekolady dodaję proszek budyniowy, dokładnie mieszam,by nie było grudek,dodaję do sernika. Dolewam śmietanę, dodaję bakalie, delikatnie łączę składniki.
Ubijam na sztywno pianę z białek,dodaję do ciasta,mieszam masę.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Na dnie piekarnika umieszczam żaroodporne naczynie z wodą. Nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Sernik piekę 60 minut , następnie studzę i do całkowitego wystudzenia nie wyjmuję z piekarnika. Jak każdy sernik, najlepszy smak i konsystencję  zdobywa po nocy w lodówce.





59 komentarzy:

  1. Jesteś mistrzynią w wypiekaniu serników! Musi smakować znakomicie! Pięknie się prezentuje ;)
    Życzę Ci samych pomyślności w Nowym Roku i dużo, dużo smakowitych pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki wspaniały, jeszcze świąteczny sernik. Udekorowałaś go przepięknie. Ach, aż mi się sernik marzy. Na święta nie jadłam...
    Masz rękę do ciast :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny sernik!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dodawałam nigdy czekolady do sernika, ale to musi być świetne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam Ci Aniu, ja dodałam pierwszy raz i się zakochałam:)

      Usuń
  5. Fantastyczny sernik :) dla Ciebie też wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Błyskawiczny, smaczny i nieziemsko wyglądający sernik - nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. sernik dobry na wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam sernik , takiego jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik musi być przepyszny, wygląda niezwykle smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam podobnie - też kocham je jeść i piec:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie aksamitne serniki są najlepsze i u mnie w domu najbardziej lubiane :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Po tych świętach myślałyśmy, że serniki nam się przejadły ale patrząc na to ciacho wiemy, że nadal byśmy sobie go zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Na jutro zrobiłam sernik na zimno, ale w przyszłym tygodniu piekę tradycyjny. Z bakaliami i białą czekoladą musi być pyszne! Raz dałam białą czeko do sernika na zimno z jagodami - rozpływał się w ustach, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. o tak, sernika to najlepsze ciasto! Chyba nigdy mi się nie znudzi :) Udanego Sylwestra i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  15. To mnie tego nie życz, bo ja sernika nie cierpię ;p Ale choineczki pięknie się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie przepadam za sernikiem, ale ta biała czekolada ^^ Może to akurat sernik dla mnie ;>

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystkiego co najpiękniejsze w Nowym 2017 Roku Kochana! ♥ ♥ Buziaki, ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie dość, że zapowiada się wyjątkowo smacznie, to jeszcze cudnie się prezentuje :)
    Szczęśliwego Nowego Roku Madziu! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! :)

    zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrowia oraz optymizmu; rewelacyjnych wpisów, trafnych komentarzy, licznych czytelników oraz sukcesu w życiu prywatnym.

    A serniki zawsze uwielbiam. Jak znajdę czas, to prześlę Tobie przepis na sernik wprost rewelacyjny, ale niestety bardzo czasochłonny. Dostałam przepis od sąsiadki i robiłam tylko raz, ale niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i bardzo czekam na przepis:)

      Usuń
  21. Obłędny :-) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam serniczki ale z Twojego przepisu jeszcze nie kosztowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! :*

    Zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Taki sernik to musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda i zapowiada się smakowicie:D Super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda mega apetycznie!
    Na pewno i tak smakował.
    Ja nie jestem aż tak dobra robieniu wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda bardzo apetycznie, ja osobiście nie lubię bakalii w serniku, ale zawsze mogę je pominąć :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...